ДПС: Доган не е бил консултант по „Цанков камък”

ДПС: Доган не е бил консултант по „Цанков камък”

 

В специално прессъобщение Движението за права и свободи съобщава, че  Ахмед Доган не е и никога не е бил консултант на проекта „Цанков камък“. „Пропагандната машина и почините на черния ПР, които се проявиха в разразилата се кампания, намесваща името на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган с проекта „Цанков камък”, както и всякакви спекулации по темата, са опит за отклоняване на общественото внимание от корупционните скандали и управленската безпомощност и некомпетентност, които белязаха първите 100 дни на правителството. В тази връзка заявяваме, че д-р Доган не е и не следва да бъде свързван нито с проекта “Цанков камък”, чиито консултант не е и никога не е бил, нито с каквито и да е други спекулативни твърдения“, се казва в съобщението.

Малко по-рано Корнелия Нинова обяви, че ще сигнализира българската и австрийската прокуратури за „Цанков камък”. Вчера пък лидерът на БСП написа в своя профил във Фейсбук: „Г-н Борисов, приветстваме желанието Ви да подадете сигнал до прокуратурата за „Цанков камък“, но да не забравите да включите и себе си в него, защото проектът, който стартира при правителството на Сакскобургготски, приключва при Вашето първо правителство“.

На пресконференция днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова припомни, че договорът за „Цанков камък“ е сключен през 2003 г. с австрийска фирма. През октомври 2005 г. са отпуснати допълнително 41 млн. евро за ремонт на пътя Девин-Михалково, без да бъде проведена обществена поръчка. Това е тежко законово нарушение, подчерта министърът.

Според нея проектът се е отразил тежко върху финансовото състояние на Националната електрическа компания.

През март 2010 г. вестник „Труд” съобщава, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е взел солидна сума – 1,5 млн. лева, като консултант по четири мегапроекта на предишното правителство – хидровъзел „Цанков камък“, „Доспат“, каскада „Горна Арда“ и язовир „Тунджа“. Изплащането на парите било уредено с договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Ахмед Демир Доган и Института по минно дело чрез „Минстрой холдинг“, представляван от Николай Вълканов.

Публикацията е цитирана от редица онлайн издания, но в електронния архив на вестника не се открива.

Политикът, който през 2010 г. публично обвинява Доган във вземане на подкуп от „Минстрой“, е Осман Октай. Преди дни той каза за „Фрогнюз“: „Щели да разследват далаверите около Цанков камък. Хубаво, но само Доган ли ще разследват или и царя, и бизнесмена Николай Вълканов, който участва в цялата история?“, посочва Октай.

През февруари 2011 г. 5-членен Върховният административен съд постановява, че няма конфликт на интереси за хонорара от близо 2 милиона лева по проекта „Цанков камък“. Съдът е сезиран с доклад на парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

Година преди това 3-членен състав на ВАС също преценява, че Доган не е влизал в конфликт на интереси и няма нужда да връща хонорара си на държавата.

Според съда е безспорен фактът, че „Доган е лице, заемащо публична държавна длъжност и се явява задължен да декларира несъвместимост и частен интерес. Съгласно същия закон конфликт на интереси възниква в случаите, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.”

Доказателствата по делото безспорно са показали, че Ахмед Доган е сключил 4 договора за поръчка с Институтa по строителство и минно дело с предмет, свързан с хидрогеоложки проучвания на обектите: проект „Тунджа“, каскада „Доспат-Въча“, Баташки водносилов път и хидроенергийна каскада „Горна Арда“, за което е получил общо сумата от 1 955 830 лева. Но според съда липсват доказателства, че Ахмед Доган като депутат е участвал в гласуване в Народното събрание, с което да се вземе решение в полза на Института по строително и минно дело.

От получените суми има и хонорари за други лица. Данаил Тафров, бивш изпълнителен директор на НЕК, получава за работата си 25 000 лева, Ани Христова – 10 000 лева, Жулиета Христова – 7,5 хил. лева и Марияна Захариева – 7,5 хил. лева. Общо 50 000 лв. отиват за четиримата експерти. „Минстрой холдинг“ работи на „Цанков камък“ като подизпълнител на главния изпълнител – австрийската фирма „Алпине Бау“.

Според думите на Бойко Борисов от първия му премиерски мандат стойността на хидроенергийния комплекс се е увеличила повече от два пъти.

Дълго обсъжданият в публичното пространство хонорар от 1 млн. лв. на Ахмед Доган не е бил за „Цанков камък“. Това разкрива шефът на „Минстрой Холдинг“ Николай Вълканов, който е изплатил парите на Сокола.

Всъщност на хартия Доган не е консултант точно по „Цанков камък“. Това съобщаваа през 2012 г. Николай Вълканов в предаването „Нека говорят“ по bTV. „Доган работеше по 4-5 други проекта. Един от най-значимите беше прехвърлянето на водите от река Места към каскадата Доспат-Въча. Язовир Тунджа беше друг негов проект“, казва Вълканов.

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

1 коментар към “ДПС: Доган не е бил консултант по „Цанков камък””

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *