Държавно дружество ще въвежда тол системата

Държавно дружество ще въвежда тол системата

Държавата започва изграждането на ново дружество, което да въведе на тол система. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов в Добрич, цитиран от БТА.

„Целта на новата схема за заплащане за магистралите е строителството и поддържането на републиканската пътна мрежа да се самофинансира“, обясни той.

Изказването на Атанасов идва само два дни след като премиерът Бойко Борисов постави срок до понеделник (днес – бел. ред.) да се разреши проблемът с отлагания на няколко избор на изпълнител на тол системата.

Днес министър Атанасов обяви, че „тази сага“ с подадени над 12 жалби продължава година и половина. „Надявам се през 2018-2019 г. тол системата вече да акумулира средства, като се очаква приходите да достигат между 800 млн. и 1 млрд. лв. на годишна база“, каза той.

По думите му нетните приходи от винетки към края на тази година се очаква да достигнат около 320 млн. лв. – с 20 млн. лв. повече в сравнение с 2016 г. „Няма как с тези постъпления да се правят необходимите ремонти“, добави Атанасов. По думите му 6 хил. километра от републиканската пътна мрежа са в много лошо състояние и има пътища, които 40 години не са обновявани поради липса на финансови средства.

По думите на Атанасов на денонощие по пътищата в страната преминават между 8 хил. и 10 хил. тежкотоварни автомобила. „Ако прибавим и трафика от Близкия изток към Западна Европа, който е огромен, особено през летните месеци, от него също се губят огромни средства. Така че този, който най-много руши републиканската пътна мрежа, трябва да плаща“, добави Атанасов.

Снимка: ExtremeCentrePoint

 

 

Категории Общество, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *