Войната за „Дунарит“: Епизод „Нови директори“

Войната за „Дунарит“: Епизод „Нови директори“

Битката за контрола над русенския военен завод „Дунарит“, която ескалира рязко в последната седмица, навлиза в нова фаза. В завода влизат нови директори. Това става ясно от заявено за вписване обстоятелство по партидата на дружеството в Търговски регистър. Според документите се подменя целият борд на директорите, сред които е и досегашният изпълнителен директор Кръстю Кръстев.

Като причина за оттеглянето си Съветът на директорите на „Дунарит“ сочи връчването на постановление за привличането на Кръстев като обвиняем по производство от софийската прокуратура. Според директорите това постановление е незаконно и не съдържа данни за престъпление, но пък е достатъчно основание да се задейства процедура по отнемане на лиценза за производство и търговия с боеприпаси на „Дунарит“.

Точно това се и случи в края на миналата седмица, което доведе до протести на работници от завода, опасяващи се, че фабриката ще спре производството и ще затвори. Според вече бившия изпълнителен директор Кръстю Кръстев и синдикалния лидер Диана Георгиева зад атаката спрямо завода стои ДПС депутатът Делян Пеевски. „Не се страхувам да кажа, че Делян Пеевски иска да ни унищожи“, коментира Диана Георгиева пред русенски медии.

Новите лица

Оттеглянето на целия борд на директорите на „Дунарит“ е наложило свикването на извънредно общо събрание на акционерите (ИОСА), което да избере нов състав. Такова ИОСА е проведено на 7 август и то е избрало нов борд. В него влизат непознати имена, които изглеждат близки до новия мажоритарен собственик Емилиян Гебрев.

Единият от избраните членове на Съвета на директорите – Димитър Димитров е съсобственик със сина на Гебрев в силистренското дружество за производство на електрически контакти и удължители „Елкотех Синхрон“. Той става и председател на СД. За изпълнителен директор пък е избран човек без какъвто и да е бизнес опит – Петър Петров.

Контрол

Забележителното в протокола от ИОСА е, че на него са присъствали и гласували акционерите „ЕМКО“ и Емилиян Гебрев. А това е още едно доказателство, че Гебрев вече контролира завода еднолично. Подобна информация пролича от отчетите на „Дунарит“ и „ЕМКО“ за 2016 г. „Дунарит“ е част от активите, кредитирани от Корпоративна търговска банка и беше приеман за една от компаниите, контролирани от Цветан Василев. След фалита на КТБ за контрола над завода се поведе истинска война.

„ЕМКО“ поиска разрешение да придобие контрола над „Дунарит“ през април 2016 г., но сделката беше скандално блокирана от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която по онова време беше все още под председателството на приемания за близък до Делян Пеевски Петко Николов. По време на председателството на Николов КЗК се произнесе по няколко случая, в които беше намесен интерсът на Пеевски – „Булгартабак“, БТК, телевизията Канал 3 – и решенията бяха все в унисон с интересите на ДПС депутата.

Върховният административен съд отмени отказа на КЗК да одобри сделката за „Дунарит“, а след смяната на Петко Николов новият състав на антимонополния орган я одобри.

Самата сделка предвижда придобиване чрез увеличение на капитала на „Дунарит“ от 8 на 68 млн. лв. Вписването на това увеличение на капитала обаче е блокирано от дружеството със скрита офшорна собственост „Виафот инвестмънт България“. Компанията е приемана за контролирана от Делян Пеевски заради начина, по който се появи в драмата „Дунарит“. „Виафот инвестмънт България“ придоби през 2015 г. вземане от „Дунарит“ на Едоардо Миролио. В пакетната сделка Миролио продаде и участието си в „Булгартабак“ и „Техномаркет“, които бяха изкупени от Пеевски.

„Виафот инвестмънт България“ неуспешно се опитва да се впише като заложен кредитор на „Дунарит“ на мястото на Миролио. Но въпреки че като кредитор е логично да бъде доволна от евентуалното увеличение на капитала на русенския завод, защото това би увеличило шансовете да си получи вземането, „Виафот“ атакува сделката.

В какофонията „Дунарит“ се включи и Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ). КОНПИ има наложен запор на акциите в „Дунарит“, притежавани от прекия собственик „Кемира“ по делото, което води срещу мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. Комисията обаче също атакува увеличението на капитала в русенския завод. Нейните претенции са отхвърлени от Софийски градски съд и от Софийския апелативен съд.

След провала по съдебен път КОНПИ очевидно е решила да атакува през прокуратурата. От интервю на председателя на Комисията Пламен Георгиев за „24 часа“ става ясно, че прокурорското производство срещу бившия изпълнителен директор на „Дунарит“ Кръстю Кръстев идва именно по сигнал на КОНПИ. Според Георгиев прехвърлянето на акциите от „Кемира“ на „Емко“ е „престъпление“.

Дали това е така, ще каже съдът. Но докато това се случи, пукотевицата в „Дунарит“ едва ли ще спре скоро. Ситуацията засега изглежда с превес за Емилиян Гебрев, но пък активизацията на държавните институции, която е в унисон с интересите на Пеевски, може и да промени разпределението на силите.

 

Категории Мнения, Общество, ПариЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *