Бойко Рашков: Прокуратурата и ДАНС готвят атака срещу Доган

Бойко Рашков: Прокуратурата и ДАНС готвят атака срещу Доган

Шефът на Бюрото за контло на използването на СРС бе категоричен, че са подслушвани нерегламентирано политици и журналисти

 

 

Ако някой има съмнение, че е подслушван, може да се обърне към Бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства (СРС). Така неговият шеф Бойко Рашков отговори на въпрос на Анна Цолова от Нова телевизия и я покани да отиде в Бюрото и да провери дали е подслушвана. Използването и контролът върху подслушването отново станаха актуални след отнемането на допуска за контрол на заместника на Рашков Георги Гатев.

„Ако сте обърнали внимание на съобщението на прокуратурата за отнемането на допуска, което бе изпратено мълниеносно, ще забележите, че става дума за „контакти с граждани“,  а не за застрашаване на националната сигурност“, коментира Бойко Рашков. Според него това се прави, за да бъде спряно бюрото за контрол на СРС да осъществява своите правомощия по закон.

„Някой иска да върне времето назад на безконтролното подслушване“, каза шефът на бюрото. Според него това са прокуратурата и Агенция „Държавна сигурност“ (така я нарече Рашков – бел. р.) но имаше предвид Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). ДАНС иска да спрат контрола над СРС, те са за поголовно използване на подслушване на граждани, смята Рашков.

Рашков каза също така, че има основания да се мисли, че атаката срещу неговия подчинен от страна на ДАНС и прокуратурата е срещу политическата сила ДПС, излъчила кандидатурата на Георги Гатев.

„Възраждат се идеи за преследване на някои политически лица. Посяга се срещу ДПС“, заяви Рашков. В публичното пространство обаче отдавна се говори, че центърът за контрол над прокуратурата и ДАНС е ДПС и неговият почетен председател Ахмед Доган. На този въпрос шефът на бюрото отговори, че не може да го твърди, защото говори само с факти.

„Симбиозата между прокуратурата и ДАНС, която се получи в последно време, никак не е случайна“, заключи той и даде пример как двете институции си прехвърлят топката и играят заедно.

На въпрос има ли подслушвани политици и журналисти, неудобни на властта, Бойко Рашков отговори кратко: „Да, има.“

Той спомена също така спирането на интервюто му от „24 часа“ („Студия Трансмедия“ го препечата). Рашков заяви, че ежегодно се нарушава регламента на подслушването и те са изготвели доклад, внесен в парламента с „много интересни заключения“.

Шефът на бюрото заяви, че прокуратурата не само че не познава работата им, но и не желае да я научи с отказа да бъде изслушан Бойко Рашков. Според него едно такова изслушване е щяло да „обърне“ нещата. Той бе категоричен, че многократно е търсил главния прокурор, който не е пожелал да се срещнат.

Той намекна, че не би се изненадал, ако срещу лидера на ДПС Ахмед Доган се готви дори арест, както писали някои медии.

Снимка: Нова телевизия

 

 

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *