За първи път в Швейцария ще има минимална заплата

За първи път в Швейцария ще има минимална заплата

Швейцарският кантон Нюшател въвежда минимална работна заплата, което е прецедент за страната. До въвеждането на минималното заплащане се стигна след решение на местен референдум от 2011 г. Местните жители тогава се произнесоха за долен праг на доходи от 20 швейцарски франка на час. Решението обаче беше обжалвано от местни работодатели и икономически организации и делото стигна до Федералния съд, който е отхвърлил искането за отмяна на референдума.

20 швейцарски франка са малко повече от 17 евро. За сравнение минималната почасова ставка в съседна Франция е 9.76 евро. На месечна база при работна седмица от 41 часа един зает в кантона Нюшател ще получава не по-малко от 3 480 швейцарски франка или малко над 3000 евро. Изключения са предвидени за земеделието и лозарството.

С малко под 3 500 швейцарски франка на месец животът в Швейцария е много труден без социални помощи. Инициативи за минимално заплащане има и в кантоните Юра и Тичино, но процедурата още е в ход. Подобни проекти вече отхвърлиха кантоните Женева, Во и Вале.

Категории Общество, Пари, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “За първи път в Швейцария ще има минимална заплата”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *