Борисов подхвана и тол системата, ще я прави държавна

Борисов подхвана и тол системата, ще я прави държавна

Системата за събиране на такси за товарните автомобили вероятно ще бъде изградена от държавата. Това стана ясно от коментар на премиера Бойко Борисов. Министър-председателят даде срок до понеделник да започнат процедурите за тол системата, чието изграждане се очаква да струва 200 млн. лева. Нейното изграждане се отлага на няколко пъти заради обжалване на обществените поръчки за избор на изпълнител.

Защо и как министър-председателят е определил срок точно до понеделник не става ясно. Защо изграждането ан системата трябва да започне точно в най отпускарския сезон също не е ясно.

“От 2 години не можем да почнем тол системата и по 1.5 млн. лв. на ден губим. Ако в понеделник не стартира след 2-годишни кански усилия, които водим, имаме готовност, ще направим от държавата”, заяви той, цитиран от агенция „Фокус“, във Варна, където присъства на официалния старт на ремонта на бул. „Васил Левски“.

Решението за изграждането на тол системата, с която товарните превозвачи трябва да плащат пътни такси за преминаване през магистралите, беше взето още през 2015 г. – при втория кабинет „Борисов“. Агенция пътна инфраструктура (АПИ) обаче не успява да доведе обществената поръчка докрай заради постоянни обжалвания.

Поръчката за изграждането на тол системата бе обявена за първи път през април 2016 г. Досега пред Комисията за защита на конкуренцията са образувани общо 14 производства по жалби срещу актове, действия, бездействия на възложителя. Пред Висшия административен съд има 11 производства по актове на антимонополното ведомство, припомня „Дневник“.

„Това е безумие при този трафик заради умишлено обжалване губим по 1.5 млн. на ден“, коментира днес Борисов, „Представете с ако отива пряко само в пътната инфраструктура, директно в АПИ за преасфалтиране, мостове, за „Хемус“, за тунела под Шипка. Просто, ако и този път не успеем, правим я държавна и почваме да изграждаме. Тогава над 3.5 тона, тези, които всъщност най-рушат пътищата, те ще плащат най-много. Няма никакъв проблем за обикновения човек“. От думите му не се разбра, защо точно в понеделник ще се премине към евентуално одържавяване на проекта.

 

 

Категории Акцент, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Борисов подхвана и тол системата, ще я прави държавна”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *