Учени създадоха прасета, чиито органи са подходящи за хора

Учени създадоха прасета, чиито органи са подходящи за хора

Учени от американската компания eGenesis са успели за създадат прасета, които да се използват като донори на органи за нуждаещи се хора като е изолирана опасността в  човешкото тяло да се прехвърлят и опасни свински ретровирус.

За целта учените са използвали метод за модификация на гените. Информацията за научното постижение беше представен в четвъртък в публикация в списание „Сайънс“. В нея екипът от eGenesis описва, че е използвал технологията CRISPR, която действа като молекулярни „ножици“, които отстраняват нежелани части от генома.

След това учените произвели гени на прасета, които не биха могли да застрашат човека със зараза. После с клониране са създали свински ембриони, които са поставени в свине и от тях са се родили прасенца. Родените без ретровирус животни ще бъдат наблюдавани по-продължително време за някакви странични ефекти от процедурата.

Предполага се, че методът може да започне да се използва още през 2020г., но има и твърдения, че преди това да се случи трябва да се преодолеят още пречки.

От години е известно, че прасетата са една от алтернативите за източник за трансплантация, тъй като техните органи са сходни по размер и структура на човешките и са по-подходящи от тези на човекоподобните маймуни, например.

Учени проучват специално потенциала за използване на сърца, бъбреци, черен и бял дроб.

 

Един от основните проблеми, на които засега няма категоричен отговор, е дали след присаждане органите от прасе няма за предизвикат у пациента реакция на отхвърляне. Според eGenesis нейните учени работят и в тази посока.

Органи на прасета биха могли да компенсират недостига за хора, останали без друга алтернатива за оцеляване. Само в САЩ над 118 000 души се нуждаят от присаждане на орган, от тях повече от 75 000 са в списъците на чакащи, а всяка година около 20 души умират, защото не се е появил навреме подходящият човешки донор.

 

Категории Общество, Планета, Цивилизация

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *