Гана изстреля първия си сателит. Открийте разликата с България

Гана изстреля първия си сателит. Открийте разликата с България

Първият спътник на Гана – GhanaSat-1  зае своята орбитална позиция наскоро, с малко помощ от някои приятели, пише TechCrunch.

Кубичният сателит епостроени от екип от инженери от университета в Гана. Той беше доставен на  Международната космическа станция през юни борда на ракета SpaceX, излетяла от космическия център „Кенеди“. , потвърди говорител на НАСА.

GhanaSat-1  е разположена в орбита през юли и вече работи, според мениджъра на проекта Ричард Дамоа, професор от Гана и изследовател в НАСА.

„Този спътник има две мисии“, каза Дамоа пред TechCrunch. „Има камери на борда за подробно наблюдение на бреговете на Гана. Но има образователна част на мисията – искаме да го използваме, за да интегрираме сателитната технология в учебната програма на гимназиалното образование“, каза той.

ghanasat-1-iii-1GhanaSat-1 ще изпраща сигнал до наземна станция в Лабораторията за космически системи и технологии на университета в Гана. Това е мястото, където е разработен от екип от инженери, включващи Бенджамин Бонсу, Ърнест Тей Матей и Джоузеф Куанша.

Докато президентът на Гана Нана Акуфо-Адо аплодира старта и поздрави директно екипа, проектът не получи официална подкрепа от правителството на Гана, според Дамоа. Вместо това, японската национална космическа агенция, JAXA, осигури основната част от ресурсите и обучението за разработване на спътника.

Разгръщането на GhanaSat-1  отбелязва повишен интерес и активност в Африка за изследване на Космоса. Първият кубичен сателит на Нигерия стартира със същата мисия на SpaceX. „Няколко държави, като Южна Африка, Нигерия, Кения и Етиопия, разполагат с космически агенции. Ангола обяви намерението си да стартира сателит през следващата година“, каза Елси Канза, ръководител за Африка в Световния икономически форум.

Дамоа смята, че разгръщането на GhanaSat-1  би могло да накара правителството да насочи ресурси към втория сателитен проект, координиран от университета  и центъра за наука и технологии в страната. „След това стартиране сега имаме подкрепата на президента и подкрепата на кабинета“, каза той. „Разработваме GhanaSat-2, който да е с камери с висока разделителна способност. Те ще наблюдават проблеми като незаконния добив, използването на водата и обезлесяване в страната“, споделя Дамоа.

В края на юни на борда на ракета SpaceX в околоземна орбита беще изсрелян първият български частен телекомуникационен сателит BulgariaSat-1.

Сателитът е притежание на компанията „Булсатком“, която чрез него ще може да разшири дейноста си на Балканите и на други места в Европа.

BulgariaSat-1 е произведен изцяло в САЩ – дело на компанията SSL – Space Systems/Loral. Задачата му е да осигурява телевизионно покритие над Балканите и част от Европа. Животът му ще е 20 години, а проектът се оценява на 235 млн. долара.

intercosmosПрез 1981 г. България изстрелва Интеркосмос-България-1300. Две години по-късно го губи. Това е първият български сателит. Той е построен в България и разполага с 11 научни инструмента за изследвания и измервания на лъчения и заредени частици. Захранването се осъществява посредством два слънчеви панела, които генерират 2 kW мощност.

Създаден е, за да бъдат направени изследвания на лъчения и заредени частици, космическата плазма и различни химически явления и процеси. Учените имат връзка със спътника в продължение на две години. След това я губят.

Нашите учени предположили, че апаратът вече не е активен и се е самозапалил в космоса. През март 2016 г. обаче разбрали, че апаратът „България 1300“ все още е в космоса на височина от близо 900 километра.

 

Категории Акцент, Общество, Пари, ПланетаЕтикети ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *