Радев не наложи вето на промените в Закона за съдебната власт

Радев не наложи вето на промените в Закона за съдебната власт

Президентът не уважи искането на Съюза на съдиите в България, партиите и организациите, които поскаха той да върне закона

 

 

Президентът Румен Радев не наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт. Днес Държавен вестник е качил на сайта си закона, който ще бъде публикуван утре и беше променен в края на сесията на парламента.

Миналата седмица пет партии внесоха искане до президента да не подписва Закона за съдебната власт, тъй като в него има скандални промени, които „връщат съдебната реформа години назад“. Президентът не уважи искането им и е подписал закона.

Законопроектът предвижда още във финансирането и в начина на формиране на имуществото на сдруженията с идеална цел, създадени от съдии, прокурори и следователи, както и на професионалните организациите на съдебните служители, да идва само от членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове.

Въвеждат се гаранции за свободата на професионално сдружаване на магистратите и се предвижда съсловните организации да не могат да упражняват дейност различна от тази, насочена към защитата на професионалните им интереси, както и се предлага в такива организации да членуват единствено лица, които са действащи магистрати.

Промените в закона за съдебната власт предвиждат още отстраняване от длъжност на магистрати във всички случаи на обвинение за тежко умишлено престъпление от общ характер.

Според промените всички магистрати, а не само новоназначените, трябва да подават декларация, в която да се разкриват техните дейности и членства, което цели да се гарантира независимостта и равнопоставеността на магистратите.

Освен това се предвижда възможността магистрат да бъде отстраняван при обвинение за тежки престъпления от общ характер, а не само за такива, свързани с работата му.

Междувременно днес правната комисия във Висшия съдебен съвет единодушно се обяви срещу този текст от промените. Преди ваканцията стана известно, че вероятно мнозинството в кадровия орган ще поиска да бъде наложено вето. Официалната позиция на комисията, разпространена днес, е закъсняла, с оглед че утре изтича срокът за президента да реши дали да върне измененията.

Първоначално в пакета промени предвиждаше и ограничаване на финансирането за съсловните организации за магистрати и забрана те да получават финансиране от чужди държави. Между първо и второ четене бяха внесени предложения тази забрана да не важи за държави от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Малко преди разглеждането на проекта на второ четене в комисия тези текстове бяха оттегли с мотив, че приемането им в този момент не са удачни. Така проектът, без текстовете за финансиране, минаха експресно през второ гласуване в комисия и по-малко от 24 часа след това влязоха и бяха гласувани в зала.

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *