ДАНС трябва да се произнесе днес по жалбата на Георги Гатев

ДАНС трябва да се произнесе днес по жалбата на Георги Гатев

Достъпът до класифицирана информация на Гатев бе отнет от ДАНС, след като прокуратурата пусна прессъобщение за установени нарушения на зам.-шефа на бюрото

 

Днес изтича седемдневният срок, в който Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) трябва да се произнесе по жалбата на зам.-председателя на Националното бюро за контрол на СРС (НБКСРС) Георги Гатев срещу отнемането на достъпа му до класифицирана информация.

Ако ДАНС не е отменила своя акт, е длъжна да изпрати жалбата до Държавната комисия за сигурност на информацията, която взема решението в двуседмичен срок. Ако и ДКСИ не отмени отнемането на достъпа, Гатев може да обжалва пред Върховния административен съд (ВАС). Ако и ВАС не го отмени, това означава, че де факто е уволнен, тъй като по закон не можеш да бъдеш член на бюрото, а какво остава за зам.-председател, ако нямаш разрешение за достъп до класифицирана информация.

Достъпът до класифицирана информация на Гатев бе отнет от ДАНС на 27 юли – три дни след като прокуратурата пусна прессъобщение, че по извършена проверка са установени нарушения на служебни задължения.

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *