Правителството реши БЕХ да продаде енергийната борса на БФБ

Правителството реши БЕХ да продаде енергийната борса на БФБ

Правителството дава съгласие „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) да продаде 100% от акциите на „Българска независима енергийна борса“(БНЕБ) на „Българска фондова борса – София“ (БФБ). Продажбата ще се извърши чрез пряко договаряне при начална цена на активите, определена от лицензиран оценител. Това реши кабинетът на днешното си заседание.

То идва след дело за злоупотреба с господстващо положение, заведено от Европейската комисия, което бе прекратено след споразумение енергийният холдинг да отдели борсата за ток от структурата си.

Европейската комисия бе постановила до шест месеца след създаването на борса да стане и прехвърлянето, а после крайният срок е удължен до края на октомври 2017 г.

След направено запитване от страна на БЕХ от еврокомисията изпратили становище, според което БФБ би била по-подходящ вариант за купувач на БНЕБ.

БНЕБ беше създадена през 2014 г., но започна същинска дейност през 2016 г. За момента сделките, които се изпълняват са само за електрическа енергия и са основно на пазара „ден напред“. Съществуват и още два пазарни сегмента – „в рамките на деня“ и „двустранни договори“.

За 2016 г. компанията приключва с оборот от 173 млн. лв. и печалба от 745 хил. лв.

Категории Акцент, Общество, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *