Забраната за строежи и земеделска работа в „Комплекс Калиакра“ остава

Забраната за строежи и земеделска работа в „Комплекс Калиакра“ остава

Издадената от министъра на околната среда и водите Нено Димов заповед, с която се въвежда забрана за земеделие и други дейности в части на защитена зона “Комплекс Калиакра” остава да действа. Това стана ясно след края на срещата на Димов, премиера Борисов и вицепремиера Симеонов с всички заинтересовани страни, на която присъстваха неправителствени организации, природозащитници и кметове от района

Димов обясни, че заповедта ще действа до момента, в който бъде подготвена нова такава. Преди тя да бъде издадена обаче, ще бъде обсъдена с кметовете от района, засегнатите страни и представители на Европейската комисия. По думите на министъра основният проблем, който се очертава е планът за управление на защитена зона „Калиакра“.

Казусът

Министър Димов забрани извършване на редица дейности в част от защитена територия „Комплекс Калиакра“ през юли. Това обаче породи протести на земеделци, рибари и представители на туристическия бранш от крайморска Добруджа заради опасения, че рестрикциите в териториите от „Натура 2000“ ще засегне поминъка им. Димов обясни, че забраната важи за много малка площ, която е предимно държавна площ и не забранява земеделие в Добруджа.

Междувременно Европейският съд излезе с решение, което задължава България да възстанови унищожените степи и коридори за миграция на птици, като демонтира ветрогенератори и голф игрище, защото българското правителство ги е разрешило незаконно. Решението на съда беше причината за издаването на заповедта на МОСВ.

Според вицепремиера Валери Симеонов ако България не се съобрази със съда, първоначалната глоба за страната ще е 1.5 млн. евро, а всекидневната – 20 хил. евро до отстраняване на нарушенията. От ЕК са дали срок до края на септември да е приет въпросния оспорван план за управление и в него да са разписани мерките за предотвратяване на увреждане на защитените територии.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Забраната за строежи и земеделска работа в „Комплекс Калиакра“ остава”

  1. Да демонтират ветрогенераторите и голфигрището и да ги местят на друго място собственниците им.Те не могат да съдят България защото ЕС изисква това.Да съдят Станимишев разбирайте – виновника!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *