Нено Димов: БСП заложи бомбата за Балчик и Каварна

Нено Димов: БСП заложи бомбата за Балчик и Каварна

 

 

Екоминистърът  Нено Димов прехвърли изцяло върху бившите правителства на БСП вината за протестите, които избухнаха в Балчик, Шабла и Каварна заради въведената забрана за стопанска дейност върху обширни територии в региона.

„Беше заложена бомба със закъснител и тази бомба избухна”, каза пред Нова телевизия министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод забраната за икономически дейности в десетки хиляди декари, които попадат в Натура 2000, която изкара на протест стотици хора от Балчик, Шабла и Каварна.

Според него „бомбата е заложена през 2006-2007 година”.

„Тогава правителството на тройната коалиция, на БСП, ДПС и НДСВ възложи на зелени неправителствени организации да се направи картирането на земите, които ще попаднат в Натура. Обикновено другите страни членки са възлагали на реномирани научни организации подобно нещо. Този район е очертан от екоорганизациите през 2006 година и е приет с решение на Министерския съвет през 2007 година. Тогава е даден на ЕК като очертан район”, заяви Нено Димов.

Според него през 2014 година отново правителство на БСП е допуснало да влезем в съдебна фаза.

„Тогава вече сме осъдени”, добави Димов.

Март месец тази година пък била заложена последната част от тази бомба.

„Март месец служебното правителство, отново на БСП, поема ангажимента да издаде тази заповед, за да не преминем към ефективни санкции. Когато поех поста и отидох в Брюксел, тази заповед не беше издадена. Трябваше да избирам да прехвърля върху цялото общество стотици милиони санкции или да издам заповед и да се опитвам да минимизирам щети”, заяви Нено Димов.

Днес имаше нов протест на собствениците на земи  в района на Балчик, Каварна и Шабла. Тази сутрин те блокираха движението по главния път. За разлика от вчера сега не се стигна до сблъсъци

Стотици недоволни граждани се събраха вчера пред кметството в Каварна, за да оспорят решението на екоминистъра Нено Димов да забрани строителството в Крайморска Добруджа.

Протестиращите дори поставиха ултиматум на премиера Борисов, че ако не изпълни желанията им, ще блокират със земеделска техника пътя за Румъния.

По време на днешния протест имаше и сблъсъци между полиция и протестиращи.

 

 

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *