Борисов нареди да спре забраната за земеделие край Калиакра

Deus ex machina

Борисов нареди да спре забраната за земеделие край Калиакра

Премиерът възложи на министър Димов да осъществи контакт с европейския комисар по околна среда, морско дело и рибарство

 

 

„Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да спре изпълнението на заповедта, с която се забраняват всякакви дейности в териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в „Натура 2000“. Борисов възложи на министър Димов и екипа му утре да проведат среща с кметовете на трите общини и с представители на инициативните комитети, за да бъде обсъдена ситуацията, възникнала след решението на Съда на Европейския съюз, и заедно с тях да бъде търсено най-правилното решение за всички страни и за държавата след причинената огромна щета от предишни управления“, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Решението на премиера е взето след детайлен анализ на случващото се в района на Добруджа и невъзможността на хората да приемат ситуацията, чието сегашно развитие е резултат от недалновидни и неправилни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров“, допълват оттам.

Борисов възложи на министър Димов да осъществи контакт с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по „Натура 2000“, да бъде поканен да посети района и на място да се запознае с различните гледни точки.

На следващото заседание на Европейския съвет министър-председателят ще постави въпроса пред председателя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер и ще разговаря с него за стотиците милиони, които България ще трябва да плати като глоба в резултат на осъждането, съобщават от МС.

Забраната идва, след като за втори ден на протест излязоха жители на община Каварна и блокираха пътя Българево – Калиакра в знак на протест срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа. Протестиращите раздават български знамена, издигнали са плакати, които гласят „Да на екологията, не на рекета и отнетите права“, „Натура за вас, мизерия за нас“, „Отменете смъртната присъда на Крайморска Добруджа“. Протестът протича мирно. Засилено е полицейското присъствие е района.

Жители на общините Балчик и Шабла също са се включили в протеста. В подкрепа на протестиращите присъства и кметът на Каварна Нина Ставрева.

Протестите са срещу решението на екоминистерството, което освен ново строителство, нови вятърни централи и голф игрища, забранява земеделието в района.

Министърът на околната среда Нено Димов обвини за ситуацията правителствата на Тройната коалиция и на БСП и неправителствените организации. „През 2006-2007 година беше заложена бомба със закъснител и тази бомба избухна”, обяви той пред Нова телевизия. „Тогава правителството на БСП, ДПС и НДСВ възложи на зелени неправителствени организации да се направи картирането на земите, които ще попаднат в Натура. Обикновено другите страни членки са възлагали на реномирани научни организации подобно нещо. Този район е очертан от екоорганизациите през 2006 година и е приет с решение на Министерския съвет през 2007 година. Тогава е даден на ЕК като очертан район”, заяви Димов. „През 2014 година, отново правителство на БСП допуска да влезем в съдебна фаза. Тогава вече сме осъдени”, добави той.

Март месец тази година пък била заложена последната част от тази бомба. „Март месец служебното правителство, отново на БСП, поема ангажимента да издаде тази заповед, за да не преминем към ефективни санкции. Когато поех поста и отидох в Брюксел тази заповед не беше издадена. Трябваше да избирам да прехвърля върху цялото общество стотици милиони санкции или да издам заповед и да се опитвам да минимизирам щети”, заяви Нено Димов.

Държавата незабавно трябва да вземе разумно решение по отношение на стартиране на нова процедура за защитена зона „Калиакра“, смята кметът на Каварна Нина Ставрева, която е сред протестиращите. „Несправедливо е. Това е заради грешка, допусната от чиновници в министерството на околната среда и водите, които сега нямат смелост да признаят тази грешка. Ние настояваме за нова процедура“, допълни Нина Ставрева.

Според Ставрева хората са категорични и ще защитават интересите си на собственици докрай. Тя коментира, че те са били поставени пред свършен факт и всички разговори е трябвало да се случат преди много време, още преди обособяването на защитените зони, регламентирани в момента.

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *