БАН предупреждава за опасно горещо време

БАН предупреждава за опасно горещо време

В момента Италия, Полша и Балканите са най-тежко засегнати от горещата вълна „Луцифер“

 

Части от Източна и Южна Европа са обхванати от горещата вълна „Луцифер“, която в петък донесе на места температури над 40 градуса. България не прави изключение и във всички области днес са в сила прогнози от опасно топло време, предупреждава Националният институт по метеорология и хидрология при БАН.

В 17 области е издадена втората степен на предупреждение – оранжев код. Очаква се температурите да надхвърлят 38 градуса в областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Русе, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Хасково, Благоевград и Кюстендил. Високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца,

В областите София-град, София-област, Перник, Смолян, Кърджали, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич и Варна е в сила по-ниската степен – жълт код. Там се очакват максимални температури между 35 и 37 градуса. Метеоролозите предупреждават хората да следят прогнозите и да следват указанията на властите. Какво съветват експертите за разхлаждане в горещините четете тук.

В момента Италия, Полша и Балканите са най-тежко засегнати от горещата вълна „Луцифер“.

Вчера поне двама души загинаха от горещините – един в Полша и един в Румъния, а много други са потърсили помощ в болници с оплаквания от топлинен удар или сърдечни проблеми, съобщава Ройтерс.

Албания е обхваната от горски пожари – около 75, като в борбата с тях са се включили над 300 огнеборци и военни. В петък страната поиска помощ от Европейския съюз. Пожари бушуват и в Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина и Македония. В следващата седмица на Балканския полуостров се очаква максималните температури да се задържат в порядъка на 40 градуса по Целзий.

Властите в Босна съобщиха, че жегите са унищожили почти половината реколта, което представлява 10% от икономическото производство на страната. В Сърбия ситуацията е подобна, като властите се опасяват, че продукцията на царевица и соя може да бъде намалена с една трета.

В Хърватия горещините в комбинация с пика на туристическия сезон доведоха до недостиг на електричество и скок на цените.

В Италия фермерите започнаха да събират реколтата от грозде седмици по-рано заради горещините, отбелязва „Ройтерс“. В 26 града на страната е в сила предупреждение за опасни горещини, включително оживени туристически центрове като Венеция и Рим. Там дори много от фонтаните бяха спрени заради сушата. Във Флоренция в петък световноизвестната галерия „Уфици“ бе временно затворена заради срив в климатичната система.

 

 

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *