Цецка Цачева започна „съдебна реформа“ по идеи на Цацаров

Цецка Цачева започна „съдебна реформа“ по идеи на Цацаров

На практика с този ход се подменят препоръките от мисията на европейските прокурори

 

 

Цецка Цачева представи управленска програма на правителството в областта на правосъдието. Тя обясни, че вече се работи по т.нар. огледални процедури за независимо разследване на „тримата големи“ в съдебната система – главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища по идея на главния прокурор Сотир Цацаров.

На практика с този ход се подменят препоръките от мисията на европейските прокурори. В края на миналата година те препоръчаха шефът на Националната следствена служба да бъде функционално независим от главния прокурор. Те настояха също шефът на следствието да може еднолично да образува дело срещу главния прокурор, ако има данни за престъпление. Това се налага, защото по сега действащото законодателство главният прокурор е недосегаем.

Шефът на ВКС Лозан Панов след доклада на европейските прокурори и скандала ЦУМгейт се срещна с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов и настоя пред тях за прекратяване на недосегаемостта на главния прокурор. Никой обаче не прие идеите му. Цацаров се съгласи да се създаде процедура за разследването му, ако има такава и за шефовете на върховните съдилища.

Министерството е предвидило и мерки, които са безспорни. Едната е възможност за издаване на електронни свидетелства за съдимост, която драстично ще намали опашките в съдилищата. Предвижда се и ускоряване на процедурата по издаване на българско гражданство с около година и половина.

Министерството ще вземе мерки и срещу кражбата на фирми като направи задължително SMS известяването при вписване на промени в Агенцията по вписванията. Сега то е пожелателно.

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *