Случаят „Магнитски“

Случаят „Магнитски“

Случаят „Магнитски“ започва през 2005 г. Тогава руските власти гонят американския инвеститор Бил Браудър от страната. Той е обявен за „заплаха за националната сигурност“. Руските власти имат свои интереси по отношение на големия предприемач. Докато сделките им с неговия фонд „Hermitage Capital“ вървят добре, фирмата процъфтява. Когато обаче Браудър става неудобен, той е изгонен.

Браудър се бори за възстановяване на визата си и продава през 2006 г. всички руски активи. Така „Hermitage Capital“ събира печалба от около 1 милиард долара и плаща данък върху нея.

През 2007 г. руската полиция прави обиск в московските офиси на „Hermitage Capital“ и конфискува документи, с чиято държавата успява да сложат ръка върху дъщерните фирми на фонда. През октомври 2007 г. в „Hermitage Capital“ разбират, че руска фирма е подала жалба срещу трите им дъщерни фирми. Основанието – неизпълнение на договор за продажба на пакет акции на „Газпром“. В същото време акциите на „Газпром“ се покачват и фирмата твърди, че от неизпълнението на договора губи 1 милиард долара. Точно толкова, колкото е печалбата на „Hermitage Capital“.

Договорът обаче е бил фалшифициран. „Hermitage Capital“ никога не е сключвал подобен договор, а фирмата-ищец е регистрирана с откраднат паспорт. Фондът предава всички документи на полицията и аферата излиза наяве

На американския инвеститор се опитва да помогне младият адвокат Сергей Магнитски. През 2008 г. Магнитски разкрива огромно данъчно престъпление, извършено от висши държавни служители, които в аферата около фонда фактически са присвоили 230 милиона долара. Установени са сметки в чужди банки, договори за покупки на луксозни автомобили и луксозни жилищни имоти в Москва и Дубай.

Магнитски смятал, че държавата е заинтересована от изясняването на случая така. На мушката обаче попадат не престъпниците, а юристите на консултантската фирма „Firestone Duncan“, в която работи и Магнитски. Шестима от колегите му бързо напускат Русия, но той остава. Само след няколко дни срещу Магнитски е повдигнато обвинение, скалъпено от хората, които е разобличил, че през 2002 г. „бил помогнал на една фирма в укриването на данъци“. На 24 ноември 2008 г. е арестуван. Адвокатът не се настоява, че вината за случая е на високопоставени сътрудници на Министерството на вътрешните работи.

През лятото на 2009 г. Магнитски се разболява в ареста, а през ноември умира. Магнитски почина на 37-годишна възраст, след 11-месечен престой във временния арест.

През 2012 г. САЩ приемат първия закон „Магнитски“, който се фокусира върху налагането на санкции срещу руски граждани. Глобалният закон „Магнитски“ влиза в действие през декември миналата година. Той дава възможност на американските власти да отказват достъп до своя територия и до банковата система на САЩ на лица от всяка една държава по света.

Категории Мнения, Планета, ЦивилизацияЕтикети

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

2 коментара към “Случаят „Магнитски“”

  1. През 2016 г. в САЩ е приет Global Magnitski Act, който разпростира действието на закона в глобален мащаб върху държавни служители, които нарушават човешки права и присвояват чужди активи чрез репресии и погазване на законите. Цацаров и Пеевски са изрично посочени в апликацията на Richardson foundation for global engagement като лица, които са погазили основни човешки права и са се възползвали от служебно положение, като са използвали държавни институции за частни интереси чрез корупционни практики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *