Юнкер против бързо членство в ЕС на страните от Западни Балкани

Юнкер против бързо членство в ЕС на страните от Западни Балкани

Ако тези държави обаче загубят „европейска перспектива”, може да се стигне до трагични събития, смята той

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в интервю за електронното издание „Политико”, че не подкрепя бързото присъединяване към ЕС на държавите от Западните Балкани, предаде БГНЕС. Според него обаче ако тези държави бъдат лишени от „европейска перспектива”, това ще доведе до трагични събития, подобни на тези, случили се в резултат от разпадането на бивша Югославия през 90-те години.

Не съм съгласен страните от Западните Балкани да станат пълноправни членки на Европейския съюз в скоро време, каза той. Лидерът на органа на изпълнителната власт на 28-те посочи, че Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия и Черна гора трябва да извършат големи и радикални промени, за да се присъединят към блока.

„В същото време обаче ние не трябва да загърбваме тези държави и трябва да им помагаме. В противен случай ние рискуваме да се върнем в началото на 90-те“, мотивира се той, като припомни войните в Словения, Хърватия и Босна и Херцеговина, съпътствали разпадането на Югославия.

Юнкер също изрази несъгласието си с резолюцията на Европейския парламент от 6 юли. Тогава законодателите на блока препоръчаха на Брюксел да спре преговорите с Анкара за турското членство в блока заради промени в Конституцията.

„Реформите предвиждат разширяването на пълномощията на президента Реджеп Ердоган. Анкара обаче с вътрешната си политика все повече се отдалечава от нас“, каза още шефът на ЕК.

Албания, Македония, Сърбия и Черна гора вече имат статут на кандидат-членки на ЕС. През февруари 2016 г. официална молба за членство подаде Босна и Херцеговина. Турция започна преговори за присъединяване към блока още през 60-те години. Процесът на няколко пъти бе прекъсван. Към днешна дата Анкара е затворила 11 от 36-те преговорни глави.

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *