Тръмп предложи закриване на лотарията „Зелена карта“

Тръмп предложи закриване на лотарията „Зелена карта“

Предложението е законната имиграция да бъде съкратена с 41% още в първата година

 

 

Президентът на САЩ предложи закон за намаляване наполовина на законната имиграция в страната в следващите 10 години, според който се закрива лотарията за получаване на т.нар. Зелена карта за престой и работа, както и драстично се ограничава възможността американски граждани да изтеглят при себе си членове на семейството.

Планът, ако бъде одобрен, ще доведе до най-мащабните от десетилетия насам промени в системата за законно имигриране в Америка. Това е и поредната инициатива на Доналд Тръмп да ограничи идването на хора от цял свят в САЩ.

Президентът и двамата сенатори Дейвид Пердю и Том Котън, подготвили проекта, предлагат да се въведе съревнователен процес, при който повече шансове да имат имигранти, владеещи английски език, имащи добро образование, способни финансово да издържат себе си и семейството си и притежаващи „професионални навици, необходими за американската икономика“.

Освен това значение ще има дали са им направени предложения за добре платена работа, на каква възраст са и дали могат да покажат някакви постижения и предприемчивост.

Повече от 1 милион души получават всяка година право за законен престой.

Предложението е законната имиграция да бъде съкратена с 41% още в първата година на действие на новия закон и с 50% десет години по-късно. Това намаление ще дойде основно чрез орязване на възможностите вече законно пребиваващите да изтеглят при себе си роднини. Броят на имигрантите, допускани на базата на професионалните си умения, ще остане почти непроменен на ниво от около 140 000 души годишно.

Критици на инициативата на Тръмп казват, че премахването ѝ ще затвори достъпа на нискоквалифицирани работници, от които има нужда икономиката. Освен това се разпалва дебат за това дали идващите от чужбина не подбиват заплатите на самите американци, на какво трябва да стъпи икономическият растеж и каква е националната идентичност.

Поддръжниците на промяната казват, че страната прекалено дълго е приемала хора почти без професионални умения и че американските семейства заслужават имиграционна система, която е по-честна спрямо данъкоплатците и поставя на първо място техните нужди и Америка.

Подобни идеи имаше по времето на президента Джордж Уокър Буш, но те не получиха подкрепа и Белият дом се отказа от тях през 2007г.

Съгласно сега действащата система на имигрантите е позволено без ограничение да изтеглят при себе си съпруг/съпруга, родителите и малките си деца, а близки роднини и пълнолетните деца имат преференции при кандидатстване за ограничен брой визи. На притежателите на зелени карти е позволено да издържат в САЩ брачния партньор и децата си.

През 2014 г., например 64% от чужденците, на които е позволено законно пребиваване в САЩ, са били най-близки роднини на американски граждани или издържани от членове на семейството си. Едва 15% са влезли в страната на базата на преференции заради професионалните си умения, но това не означава, че допуснатите заради семейни връзки са хора с ниско образование и трудови умения, сочи Институтът за миграционна политика.

Предложената схема ще запази режима за семейните партньори и малките деца на американски граждани и законно пребиваващи, но ще елиминира преференциите за останалите – роднини и възрастни деца. За родителите, идващи да се грижат за внуците или децата си, ще има временна виза, подлежаща на подновяване.

Броят на бежанците, на които се предлага статут на постоянно пребиваващ, ще бъде ограничен до 50 000 души годишно.

Сенаторите от Аризона и Джорджия, които подкрепят проекта, казват, че той наподобява имиграционните системи на Канада и Австралия. Според тях една година след приемането на новата схема законните имигранти ще намалеят до 638 хиляди души, а в десетата година на действието му – до 540 хиляди.

Линдзи Греъм, сенатор републиканец от Южна Каролина, коментира, че докато инициаторите говорят за защита на американските работници, има цели сектори като земеделието и туризма, които ще пострадат.

„Ако този проект стане закон, той ще е разрушителен за икономиката на нашия щат, разчитаща на имигранти. Собствениците на хотели, ресторанти, голф игрища и ферми ще ви кажат, че такива предложения за съкращаване наполовина на законната имиграция ще съсипят бизнеса им.“

Според Националния форум за имиграция към 2020 г. в САЩ няма да достигат работници за около 7.5 милиона места.

Проучване от януари на „Галъп“ показа, че 41% от американците са доволни от сегашното ниво на имиграция – с 11 пункта повече спрямо предходната година и най-високият резултат, откакто това допитване се прави от 2001г. Но все пак 53% от анкетираните са разочаровани от начина, по който действа имиграционната политика на страната.

 

Снимка: Reuters

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *