Депутатът със суджуците беше обвинен в шест престъпления

Депутатът със суджуците беше обвинен в шест престъпления

Според Цацаров до Бойко Борисов, от чието име са искани деликатесите, не е достигнал нито един

 

 

Специализираното звено „Антикорупция“ при Софийската градска прокуратура повдигна обвинения по шест отделни престъпления на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов.

Той напусна парламента преди близо седмица, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска да му бъде свален имунитетът. Народният представител беше обвинен в самото начало, че е упражнявал натиск с цел определени облаги, сред които и получаване на 4 тона суджуци.

Мартинов е използвал името на премиера Бойко Борисов при опитите си да изиска от определени бизнесмени суджуците. По думите на Цацаров нито един от суджуците не е достигнал до министър-председателя, а самият Борисов уточни, че не яде подобен тип месни деликатеси, тъй като имал високо кръвно.

След случая изпълнителната комисия на ГЕРБ отстрани Мартинов от ръководството на партийната структура в Добрич.

Прокуратурата уточнява, че срещу бившия депутат е повдигнато обвинение за упражнена от него принуда спрямо А.П. с цел последният да се разпореди със сумата от 15 500 лв. За подобно престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от пет до петнадесет години, както и глоба от 5 до 10 хил. лева.

Второто обвинение е за отправена закана за убийство, за което се предвижда затвор до шест години. Той е обвинен и за това, че е упражнил срещу А.П. принуда, като в периода от началото на 2012 г. до началото на 2013 г. в Добрич го е заплашил с тежки последици за него – да бъде арестуван, че ще му прати данъчни проверки на дружествата, за да „смачка фирмите му“, като го е принудил и да се разпореди безвъзмездно с общо 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско месо и 60 килограма филе елена и телешка пастърма.

През 2014 г. Мартинов е направил опит да помогне на човек наказателното преследване срещу него да бъде осуетено и да остане ненаказано. Извършеното от лицето престъпление е причиняване на смърт по непредпазливост на двама души. Ако бъде признат за виновен по това обвинение, Мартинов може да получи наказание „лишаване от свобода“ до пет години.

На бившия депутат е потърсена наказателна отговорност и затова, че през 2015 г. е заплашил заместник-директор на ОДМВР – Добрич, и началник на Районно управление на МВР в Балчик. През април тази година пък направил опит да принуди директора на ВИК – Добрич, да уволни конкретен служител, както и да спре назначения и уволнения в дружеството за известен период от време. Според Наказателния кодекс за подобно престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до шест години.

На Живко Мартинов е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 45 хил. лв., която трябва да бъде внесена в 10-дневен срок.

По време на разследването прокурорите са събрали доказателства и за извършено престъпление по служба от заемащата длъжността директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Добрич, Розалина Брайкова. Тя е привлечена като обвиняем за това, че на 13 юли тази година е нарушила служебните си задължения, като издала заповед за спиране на експлоатация на обект на дружеството, чийто собственик е човекът, който е подал сигнал до прокуратурата за извършваните от Живко Мартинов престъпни дейности. Именно по неговия сигнал е започнало настоящото разследване.

Заповедта била издадена, без да са налице доказателства за оплаквания от храната, предлагана в обекта. Нямало е и данни за вредни за здравето последици от консумираната в обекта храна. За действията си Брайкова може да получи между една и осем години затвор. Тя е с наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5 хил. лв.

 

Живко Мартинов   Снимка: БГНЕС

 

 

 

Категории ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *