Борисов: ЕС предаде България за „Южен поток“

Борисов: ЕС предаде България за „Южен поток“

„Всичко се върти около газа и нефта. Стават гигантски размествания в тези сфери в света. От няколко години ние единодушно в Европейския съвет гласуваме санкции срещу Русия. Според мен те не изиграха роля“. Това каза премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на конгреса на Европейските студенти демократи във Варна, цитиран от Агенция „Фокус“.

По думите му след като ЕС не е приел „Южен поток“, на територията на България, той е станал „Турски поток“ и е минава през Гърция и Италия. „Тогава се почувствахме предадени, но си мълчахме. Активно започнахме изграждането на газовия хъб „Балкан“, коментира Борисов. Според него ние имаме стратегическо положение и цялата ни газова инфраструктура е много мощно изградено.

„80% от компресорните станции на целите Балкани са в България. Завчера Европейската комисия ни позволи да преговаряме и за директен руски газ за този хъб. Така че, тук работим много прагматично, защото иначе загубите за България са огромни“, посочи Борисов.

В четвъртък в медиите, главно тези на ДПС депутата Делян Пеевски, контролирано изтече писмо отговор на комисар Мигел Канате въпрос на българкия министър на енергетиката Теменужка Петкова. Въпросът на министър Петкова касае възможностите за рестартиране на „Южен поток“. Нищо подобно обаче няма в писмото отговор.  В писмото отговор ЕК най-общо казва, че потвърждава оценката си за балканския газов хъб „Балкан“ като възможност за диверсификация на газовите доставки в региона, като възможност в България да се създаде среда за търговия с газ, включително и с доставки от Русия. Всичко това обаче при стриктно спазване на европейските правила. На няколко пъти еврокомисар Канате реферира към вече състояли се разговори и срещи, включително и към такава  с директора „Вътрешен енергиен пазар“ Клаус-Дитер Бортхард.

От текста на писмото личи, че за Европейската комисия няма нов сценарий и няма нищо различно от вече договореното.

Категории Общество, ПариЕтикети , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *