Манипулацията „ЕК позволи руски газ за България“

Манипулацията „ЕК позволи руски газ за България“

Публикувано на Категории Акцент, Общество, ПариЕтикети , Сподели

Една новина мълниеносно обиколи българските медии и даже зае първите страници на вестници и сайтове. В повечето случаи под заглавия от рода на „ЕК позволи руски газ за България“.

Бърза съпоставка на фактите показва, че това е поредната ако не фалшива, то преекспонирана новина. Накратко, става дума за отговор от Европейската комисия на писмо от българското Министерство на енергетиката, касаещо газовите енергийни проекти.

 

Какво е попитала България?

 

Министерството на енергетиката не е разпространявало писмото до европейския комисар Мигел Канате и неговият текст не е ясен. Но съдържанието на писмото в значителна степен беше осветлено от премиера Бойко Борисов на годишната му среща с българските посланици от 19 юли тази година.

 

„Казах им (на Европейската комисия – бел.ред.), че аз ще си подпиша в лицето на Министерството на енергетиката пътната карта (с „Газпром“ – бел.ред.) за 15.7 млрд. куб. метра газ да влизат по „Турски поток“ в България.

Сега чакам писмо от Европейската комисия дали ще ми разрешат да започнем преговори и за директна тръба към България, защото докато течаха тези процеси, всъщност, целият регион стана зависим от Турция. Сега при тези отношения между Европейския съюз и Турция можем да си задаваме много риторични въпроси  кое е по-добре и кое е по-зле.“

Какво отговаря Европейската комисия?

За разлика от писмото на министър Теменужка Петкова, което така и не видя бял свят, писмото отговор на комисар Мигел Канате изтече мигновено. При това – придружавано от аплаузи. Главно в медиите, контролирани от ДПС депутата Делян Пеевски.

Тълкуванието, което медиите на Пеевски дават на писмото обаче, няма много общо със съдържанието му. И нищо общо с въпроса, който Борисов сам се похвали, че е задал на ЕК.

В писмото отговор ЕК най-общо казва, че потвърждава оценката си за балканския газов хъб „Балкан“ като възможност за диверсификация на газовите доставки в региона, като възможност в България да се създаде среда за търговия с газ, включително и с доставки от Русия. Всичко това обаче при стриктно спазване на европейските правила. На няколко пъти еврокомисар Канате реферира към вече състояли се разговори и срещи, включително и към такава  с директора „Вътрешен енергиен пазар“ Клаус-Дитер Бортхард.

От текста на писмото личи, че за Европейската комисия няма нов сценарий и няма нищо различно от вече договореното.

Патетичното представяне на отговора на ЕК в медиите в България, и главно в контролираните от Делян Пеевски, очевидно има някакъв друг претекст. Какъв е той, е трудно да се каже.

Но такъв медиен шум очевидно има за цел да оправдае цялостната логистика около проекта хъб „Балкан“ и да я облече под формата на „ЕК иска този проект“. Истината е, че комисията не казва нищо такова. Тя казва, че не вижда проблем в този проект, стига той да може създаде условия за диверсификация на газовите доставки.

В писмото на Мигел Канате има обаче едно важно условие, което медиите на Пеевски пропускат. В него се казва, че е много важна бързата реализация на газовите връзки с Гърция и Сърбия. Които към момента дори не са започнати да се строят.

Категории Акцент, Общество, ПариЕтикети ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

1 коментар към “Манипулацията „ЕК позволи руски газ за България“”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *