Дмитрий Косарев: ВТБ е обещала подкуп на българското правителството

Дмитрий Косарев: ВТБ е обещала подкуп на българското правителството

Заради разглеждания в Лондон юридически спор България няма да получи нито евро от очакваните около 125 млн. евро по кредитите отпуснати от КТБ

„ВТБ манипулира българското правителство. За да получи подкрепата му те обещаха да платят на българската държава 125 млн. евро от парите, които трябваше да бъдат разпределени между акционерите. Фактически това бе официален подкуп, за да бъде включено правителството в измамната сделка“. Това казва в интервю за в. „Банкеръ“ руснакът Дмитрий Косарев, който продължава да води съдебна битка срещу ВТБ, Спас Русев и Милен Велчев за 67% от Българската телекомуникационна компания (БТК).

Според Косарев предложение на ВТБ обаче се е оказало фалшиво. „Заради разглеждания в Лондон юридически спор България няма да получи тези пари. Ако българските власти бяха подкрепили законния собственик и се бяха съгласили да обсъдят с мен проблема, щяха да са си получили парите преди две години. Случи се обаче точно обратното“, обяснява Косарев.

Както „Студия Трансмедия“ писа синдиците на КТБ водят неуспешно засега дело срещу VTB Capital и люксембургската V2 Investment от март 2016 г. Това е четири месеца след провеждането на мнимия търг в Лондон, на който VTB Capital продаде акциите на InterV Investment на Спас Русев, Милен Велчев и ВТБ. Определената в търга цена от 330 млн. евро е значително над стойността на кредита, отпуснат на InterV Investment и останал непокрит. Поради неговото непокриване VTB Capital обявява обезпечението по кредита – акциите на InterV Investment за продажба. И групата на Спас Русев, Милен Велчев и самата ВТБ ги придобива. Но кредитът е за 150 млн. евро, а цената в търха е 330 млн. евро.

В резултат остават 180 млн. евро. Какво се случва с тях? На теория след като кредиторът – VTB Capital, се удовлетвори трябва да преведе останала част към собствениците на InterV Investment. По онова време това са LIC Telecommunication – в миналото си контролирано от Цветан Василев, а после от руснака Дмитрий Косарев с 43%, Crusher Investment – официална собственост на ВТБ, по признания на Василев, притежаваща акциите само номинално, и бившите кредитори на БТК, групирани около Майкъл Тененбаум с 23%.

Излишъкът над претенцията на VTB Capital би трябвало да отиде към тях. По признания на почти всички участници в схемата придобиването на първите два дяла или общо 76% от БТК е станало с пари с произход КТБ.

Това е и формалната причина синдиците на КТБ да заведат дело срещу VTB Capital, с което претендират за „горницата“. Според източници на „Студия Трансмедия“ става дума за 125 млн. евро., които и в момента стоят блокирани по ескроу сметка на VTB Capital в Лондон.

Според юристи, с които „Студия Трансмедия“ разговаря, искът на синдиците на КТБ няма особени изгледи за ефективен успех. Причината главно е, че се води в България, а каквото и да е решението на съда в София то едва ли ще бъде ефективно приложено без да се мине през съдебен процес в Англия и дори Люксембург.

Всъщност съдебният процес, който се води в България има само едно ефективно действие. Блокирал е парите по сметката на VTB Capital и дава основание на лондонското звено на ВТБ да не ги нарежда към бившите собственици в БТК. Това по принцип е добра новина, защото дава някакви шансове на КТБ, респективно държавата, да получи каквото и да е удовлетворение от смяната нa собственост в БТК.

И тук идва трудната част. Според информация на „Студия Трансмедия“ над сумата има наложен и обратен запор, и той е по иск на Empreno Ventures. Това е дружество от структурата компании, контролирани от Дмитрий Косарев. Така дори и българският съд да удовлетвори претенциите на КТБ то VTB Capital няма да е в състояние да преведе парите на българската банка.

Източник на „Студия Трансмедия“, запознат с процеса по вземане на решение за водене на делото коментира, че синдиците на КТБ първоначално са били против завеждането на иска. Именно заради слабата му ефектовност, а и заради нуждата от сериозен депозит. Над 1 млн. лв. са платени до момента като депозит по делото. Впоследствие синдиците са сменили решението си. Какво ги е накарало да го направят не е ясно. Но поведението им по делото личи, че и в момента те не му отдават голямо значение.

 

Категории Общество, ПариЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *