Германия поиска санкции за САЩ ако Тръмп наложи нови рестрикции към Русия

Германия поиска санкции за САЩ ако Тръмп наложи нови рестрикции към Русия

Германия призовава ЕС да наложи санкции срещу САЩ, в случай, че новото ембарго, подготвяно във Вашингтон срещу Русия, засегне бизнеса на германски и европейски компании. Това би трябвало да е най-крайната мярка, но Берлин смята, че ако няма координирана европейска акция, задаващите се санкции ще навредят на германския бизнес.

Германският министър на икономиката Бригите Циприс заяви в четвъртък по телевизия ARD: „САЩ напуснаха общата линия с Европа по повод санкциите срещу Русия“. Това е и най-острата реакция на Берлин до този момент.

Според Циприс последните действия на Вашингтон може да затруднят още повече отношенията между САЩ и Германия.

Плановете за затягане на ембаргото може да навреди на европейски фирми с интерес в енергийни договори с Русия и изглеждат насочени към стимулиране на американския енергиен износ за Европа, заяви в четвъртък германският Комитет за връзки с Източна Европа, припомня „Дневник“. На пресконференция в Берлин от сдружението добавиха, че възможността за европейски контрасанкции трябва да съществува като „последна опция“, ако пострадат компании от ЕС.

Във вторник Камарата на представителите във Вашингтон одобри с внушителното мнозинство от 419 „за“ и едва 3 гласа „против“ закон за нови санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Късно в сряда от Сената съобщиха, че са постигнали компромисен вариант, който да бъде одобрен и от сенаторите – вероятно до края на седмицата.

 

Текстът подлежи на последни корекции, за каквито продължава да настоява Белият дом, но и двете камари на парламента подкрепят проектозакона толкова категорично, че без проблем могат да отхвърлят евентуално вето на президента Доналд Тръмп.

 

Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия, заяви в сряда, че ЕС е готов да действа „в рамките на няколко дни“, ако американските санкции засегнат енергийната сигурност на съюза. Брюксел посочва, че има опасност да пострадат европейски компании и петролни и газови проекти, от които ЕС е зависим.

Категории Общество, Пари, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *