Нов рунд за банка „Виктория“. Кой кой е

Нов рунд за банка „Виктория“. Кой кой е

Малката банка в групата КТБ – „Виктория“ отново е изнесена на тезгяха за продажба. На 21 юли изтече срокът  за подаване на писма за интерес. Кои са кандидатите?

Според официалното съобщение на синдиците на КТБ „заявилите интерес кандидати са общо четири, както следва:

Инвестбанк

Българо-Американска Кредитна Банка

Kerbler Holding GmbH, Imfarr Beteiligungs GmbH и Green Finance GmbH – група инвеститори, действащи съгласувано

Вабо Интернал

 

Кой кой е в тази група?

На първо място прави впечатление, че е намалял общия брой на кандидатите. В предишното разиграване на „Виктория“ те бяха осем, а сега са наполовина.

Има един голям нов играч и това е Васил Божков. Божков играе чрез дружеството „Вабо Интернал“. То е учредено буквално дни преди да подаде документи за участие в конкурса за „Виктория“.

Учредителното събрание е било на 13 юли 2017 г. Учредителите му са „Вабо 2012“ и „Нове Интернал“. И двете дружества са еднолична собственост на Васил Божков. Той е и в съвета на директорите на новоучреденото „Вабо Интернал“.

Васил Божков успя да спечели наскоро друг „конкурс“. Неговото дружество „НГ Пропърти“ придоби сградата на Телефонната палата в София, собственост доскоро на Българската телекомуникационна компания (БТК).

В конкурса участва и Цветелина Бориславова чрез нейната банка БАКБ. Бизнес дамата, която в първото управление на премиера Бойко Борисов минаваше за негова „половинка“ се впуска във втори опит да придобие „Виктория“. В предишното завъртане БАКБ достигна финалното състезание, но синдиците на КТБ предпочетоха офертата на Д Банк на Фуат Гьовен. Сега Д Банк, известна като мястото, където ДПС държи на влог партийната си субсидия изобщо не участва.

И друга българска банка иска да придобие „Виктория“. Това е „Инвестбанк“ на Петя Славова. Забележителното в тази кандидатура е, че „Инвестбанк“ е една от финансовите институции, които преминаха най-трудно банковите стрес тестове от август 2016 г. Банката на Петя Славова получи куп предписания от Българската народна банка. Сред тях и капитализиране на самата банка.

Голямата атракция сред купувачите е австрийският Kerbler Holding, който сега участва в обединение с още две чужди структури – Imfarr Beteiligungs GmbH и Green Finance GmbH.

Австрийският кандидат купувач, според „Капитал“, стои и зад Wiener Privatbank – малка, бутикова банка, специализирана в частно банкиране, управление на активи и проекти в сферата на недвижимите имоти. Основни акционери в нея са Гюнтер Керблер и Йохан Ковар. Керблер е известен имотен магнат във Виена, натрупал състояние от покупката на стари сгради, които реконструира и продава с надценка. Глобалната финансова криза посича проектите му и през 2013 г. двамата със съдружника му обявяват в медиите, че планират да продадат Wiener Privatbank заради слаби резултати. До сделка така и не се е стигнало досега, но в края на миналата година самата Wiener Privatbank направи покупка за 13 млн. евро – това е малката Valartis Bank Austria.

Какво предстои в сделката за „Виктория“

Според официалното съобщение на синдиците на КТБ „предстои анализ и оценка на профила на кандидатите, предоставените от тях писма за интерес, вкл. съпътстваща информация, както и консултация с надзорния орган – Българска народна банка“.

В предишното завъртане БНБ отказа да разреши продажбата на Д банк, защото плановете на купувача бяха да задържат „Виктория“ като отделна структура.

Категории Акцент, ПариЕтикети , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *