САЩ прати висш чиновник да лобира за газ от Азербайджан

САЩ прати висш чиновник да лобира за газ от Азербайджан

 

Посещението на специалния посланик по енергийните ресурси в Държавния департамент на САЩ Мери Уорлик в България идва на фона на ускореното строителство на „Турски поток“ в Черно море

 

„България заема много важна роля с изграждането на българско-гръцката интерконекторна връзка. Това е проект, който е свързан с Южния газов коридор и с проектите ТАР (Трансадриатическия газопровод) и ТАNAP (Tрансанадолския газопровод), по които ще се транзитира природен газ от находището „Шах Дениз 2“ в Азербайджан, което се очаква да достави допълнителни количества за региона.“ Това казва в интервю за „Капитал“ специалния посланик по енергийните ресурси в Държавния департамент на САЩ Мери Уорлик, която е на посещение в България.

„Целта на моето посещение в този конкретен момент е да разговарям с представители на изпълнителната власт, да разбера как се развива процесът и да получа потвърждение, че този проект е приоритетен за държавата, защото той е важен и от гледна точка на диверсификацията на доставките към Европа“, добавя Уорлик.

Нейното посещение идва на фона на ускорено строителство на газопровода „Турски поток“, по който към Турция ще тече руски газ. Вчера руското издание „Ведомости“ обяви, че „Газпром“ е започнал да полага и втора тръба на газопровода към Турция. На церемонията по първото полагане на тръби от газопровода в дълбоки води руският президент Владимир Путин не пропусна да засвидетелства добрите си отношения с на президента на Турция Ердоган. „Ние разработваме проекти с Турция, така както те не се развиват с много други партньори“, каза Путин.

Активизацията на Русия в опитите за доставката на газ по алтернативни трасета в региона на Балканите очевидно среща реакция от страна на САЩ.

„Като цяло доставката на втечнен газ от САЩ е на ранна фаза, но е силно подкрепяна от държавната администрация. Американски енергийни компании и в частност такива, занимаващи се с втечнен газ, срещат голямо съдействие от правителството по отношение на различни облекчения в опита си да създават пазари за износ, при търговски споразумения за доставки и други. Бих отбелязала, че развитието на такива терминали като този в Александруполис създават нови възможности за подсилване на енергийната сигурност и диверсификация в Европа, особено за страни като България, тези в западната част на Балканите и дори прибалтийските републики, които са до голяма степен зависими от вноса на газ от една държава – Русия“, коментира пред „Капитал“ Мери Уорлик.

По думите й за по-голямата енергийна зависимост на Европа от Русия ще допринесе и проектът „Северен поток 2“. „Преди всичко това малко или много е инициатива на Русия. Изграждането на този втори газопровод ще концентрира 75% от износа на руски газ за Европа през един-единствен коридор, което обединява „Северен поток“ 1 и 2, с капацитет от 55 млрд. кубични метра всеки. Ние не вярваме, че целта на „Северен поток 2“ е да носи единствено печалба“, коментира Уорлик.

Тя заявява, че ако проектът започне да се осъществява, той трябва да отговаря изцяло на европейското законодателство, включително достъпа на трети страни, правилата за конкуренцията и така нататък.

„Завършването на проекта ще окаже голямо влияние на редица държави по отношение на приходите от транзитни такси от сегашния газопровод. Някои от потърпевшите ще бъдат Украйна, Словакия и България, като най-много ще пострада Украйна, която към този момент получава около 2 млрд. долара годишно от въпросните транзитни такси“, твърди американският пратеник.

По думите й е важно е страните – членки на ЕС, да обръщат внимание на проекти като този и да преценяват внимателно как те ще подпомогнат диверсификацията и енергийната сигурност на Европа.

Посещението на Уорлик идва на фона на плановете на българското правителство да строи „газов хъб“. Той беше анонсиран за пореден път от премиера Бойко Борисов и вчера по време на срещата му с български посланици.

„Чакам писмо от Европейската комисия дали ще ми разрешат или не да започнем преговори за директна тръба от „Турски поток“ към България“, обяви Борисов.

„Трябва да си си заврял главата в пясъка, за да не разбираш, че като приключи „Турски поток“ и там тръгне газ, транзитът през България ще спре“, добави Борисов и попита тогава какво ще

По думите на Борисов европейският газов хъб „Балкан“ „е разковничето“, защото изпълнява всички европейски изисквания.

Борисов заръча на посланиците да маркетират газов хъб „Балкан“  с добавката „европейски“.

„Това искам да го знаете, за да може на всеки въпрос защо България прави този газов хъб да отговорите: Защото имаме най-добрата газопреносна система. 80% от всички компресори на Балканите са в България и всички са американски, най-добрите, реверсивни. Утре може да стане така, че дори за Украйна да изнасяме. Това е пазарът, това ще намали цената, това ще даде конкурентност на доставчиците“, каза Борисов.

 

 

Категории Акцент, Общество, Пари, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *