Франция оглави класацията на страните с най-голямо влияние

Франция оглави класацията на страните с най-голямо влияние

Публикувано на Категории ОбществоЕтикети , , Сподели

За първи път Франция е начело в класацията „Софт Пауър 30“ на страните с най-голямо влияние, постигнато с невоенни средства. Критериите за оценяване са свързани с откритост, толерантност, външна политика, култура и образование, съобщава БГНЕС, позовавайки се на „Фигаро“.

През 2015 г. Франция беше на четвърто място, а през 2016  – на пето. Сега тя изпревари Великобритания, САЩ, Германия и Канада, показва класацията на британската компания за политически консултации „Портланд комюникейшънс“.

Класацията се основава на международния авторитет на страните, дипломацията им, влиянието в интернет и отношението към чуждестранните туристи.

Замо за миналата година Франция е посетена от 82,5 милиона туристи, въпреки атентатите от 2015 г. досега, които отнеха живота на близо 230 души, подчертават авторите на изследването. Те смятат, че САЩ са загубили първото си място заради появата на Доналд Тръмп. Великобритания остава на второ място заради несигурното си бъдеще след излизането от Европейския съюз. Последни в списъка са Бразилия заради редицата корупционни скандали и Турция заради опита за преврат от 15 юли миналата година и последиците след него.

Идеята за „Софт пауър“ (soft power или нежна сила) е на професор Джоузеф Най от Харвардския университет. Тя е разработена в негова книга и показва способността да привличаш повече чрез убеждаване, отколкото чрез принуждаване (hard power) с военно надмощие или пари.

Категории ОбществоЕтикети , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *