„Газпром“ започна строителството и на втората тръба от „Турски поток“

„Газпром“ започна строителството и на втората тръба от „Турски поток“

В Черно море започна полагане на втора линия на газопровода „Tурски поток“, съобщава руският вестник „Ведомости“, позовавайки се на източник от федералното правителство на втори източник от изпълнителите на проекта. Полагането на тръбите се извършва от кораба Audacia на швейцарската компания Allseas.
Руското издание припомня, че на 10 юли 2017 г. на министърът на енергетиката Александър Новак обяви, че „Газпром“ вече е положил 50 км. от тръбопроводите под водата. Новак заяви също, че Турция все още не е окончателно одобрила точките за излизането на тръбопровода на нейна територия, но ще го направи „в близко бъдеще“.

Източник на „Ведомости“ е обяснил, че за гладкото функциониране на работата по полагането на тръбопроводите работят три товарни кораби. Корабът Audacia се занимава само с полагане на тръби в плитки води. На 23 юни с полагането на първата тръба в дълбоки води се е заел лидерът в бранша – Pioneering Spirit.

„Ведомости“ припомня, че за церемонията по първото полагане на тръби от газопровода в дълбоки води пристигна руският президент Владимир Путин. На борда на кораба Pioneering Spirit, той подчерта ролята и личната подкрепа за проекта на президента на Турция Ердоган. „Ние разработваме проекти с Турция, така както те не се развиват с много други партньори“, каза Путин по това време. „За другите са необходими години за различни административна координация, с Турция ние правим това само за няколко месеца, а това със сигурност е резултат от Вашата пряка лична подкрепа“, добавя Путин.

„Ведомости“ припомня, че първоначално е бил планирано газопроводът да се състои от четири тръби. „Газпром“ оценява стойността на 11.4 млрд. евро. През октомври 2016 г. е решено да се намали капацитета на тръбопровода наполовина. Капацитетът на всяка една тръба на изхода се предвижда да бъде 15.75 милиарда кубически метра. През юни 2017 г. заместник-председателят на Управителния съвет на „Газпром“ Андрей Круглов заяви, че сегашната оценка за инвестиции на „Газпром“ в изграждането на „Турски поток“ е 6 млрд. долара.

Първата тръба ще бъде предназначена за пазара в Турция, а втората за доставка на газ в Южна и Източна Европа. Изграждането на офшорния участък от газопровода от руското крайбрежие на Черно море започна 07 май 2017 г. А на 23 юни ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер заяви, че изграждането на двете линии на газопровода „Турски поток“ ще бъде завършена през 2019 г. Първата тръба трябва да бъде готова до март 2018 г.

Категории Акцент, Общество, Пари, ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

2 коментара към “„Газпром“ започна строителството и на втората тръба от „Турски поток“”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *