Как се става директор на БНТ

Как се става директор на БНТ

Обществената телевизия ще има нов шеф на 23 август

Сподели Публикувано на Категории АКТУАЛНО, ОБЩЕСТВО

 

 

Девет души подадоха документи за генерален директор на БНТ: Иван Гарелов, Валерий Тодоров, Сашо Йовков, Стоил Рошкев, Тома Иванов, Теодор Ангелов, Константин Каменаров, Емил Кошлуков и Радостслав Главчев.

С Решение на СЕМ от заседание на 11.07.2017 г. е определена техническа комисия, която ще състави протокол за наличността и редовността на подадените документи. Протоколът ще бъде разгледан на 25.07.2017 г. на редовно заседание, съобщиха от регулатора.

Как се става шеф на БНТ е интересен въпрос, особено в контекста на нестабилната политическа конюнктура.

Генералният директор на националната телевизия уж няма кой знае каква власт. И уж не зависи от политиците. Всъщност и двете твърдения не са съвсем верни. Властта е голяма въпреки сравнително ниската гледаемост, защото показаното по обществената телевизия има институционална тежест както в страната, така и в чужбина. А зависимостта от политиците се вижда с просто око – ако дадена партия управлява или има големи шансове да е във властта, нейни представители са на екран денонощно. Ако са извън парламента и правителството – не съществуват и за БНТ.

Така или иначе независимо от всички критики БНТ ще има нов генерален директор съвсем скоро – на 23 август. Как обаче се заема този висок пост?

Преди 10 месеца СЕМ прие нова процедура, която вместо досегашните 3 етапа включва 4. На първия етап се разглеждат документите и се преценява кой да бъде допуснат до надпреварата. На втория етап се вниква в същността на представените документи, на третия се изслушват кандидатите и четвъртият етап е избор на генерален директор.

Допуснатите до участие в процедурата кандидати ще бъдат обявени до 8 август. Следва обявяването на допуснатите до изслушване кандидати, което ще се случи до 17 август.

СЕМ ще проведе изслушването на 21 и 22 август, а на 23 август новият генерален директор на БНТ ще бъде избран.

Разбира се, съществува и вариант да няма избран нов шеф, ако никой от кандидатите не получи поне три гласа. В такъв случай един час по-късно се насрочва второ заседание. Ако и то завърши без победител, се насрочва трето. В случай, че и третото приключи без фаворит, процедурата се прекратява. Решението се обявява чрез БТА и на сайта на СЕМ.

Мандатът на генералния директор е 3 години.

Професионална, управленска и организационна компетентност са сред изискванията към мераклиите за поста. И още – висше образование, минимум 5 г. стаж в телевизия, обществен авторитет и професионално признание. Всеки кандидат трябва да представи концепция за развитието на БНТ в обем до 20 страници. Изисква се декларация, че кандидатът не е осъждан, както и че няма участие в търговски дружества.

Бюджетът на БНТ е близо 65 млн. лв. Наред с тези пари бъдещият генерален директор ще управлява и още 7,6 млн., отпуснати целево за отразяването на българското председателство. 5,6 от тях ще се усвоят през 2017, а останалите 2 млн. – през 2018 г.

 

 

Категории АКТУАЛНО, ОБЩЕСТВОЕтикети ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *