Срещу Тръмп е внесено искане за процедура по импийчмънт

Срещу Тръмп е внесено искане за процедура по импийчмънт

Вносителят смята, че „ако импулсивната некомпетентност продължи“, републиканците също ще поискат Тръмп да бъде отстранен

 

 

Първият опит за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп е факт. Демократ от Камарата на представителите внесе резолюция за започване на процедурата срещу републиканеца Тръмп, съобщи Франс прес и допълни, че на този етап това е символичен акт.

Конгресменът от Калифорния Брад Шърман е посочил като мотив, че Тръмп е възпрепятствал правосъдието, като се е намесил в работата на бившия директор на ФБР Джеймс Коми в разследването срещу един от съветниците по националната сигурност Майкъл Флин.

„Пълен абсурд, най-грозното в политическата игра“, коментира говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс.

Шърман призна, че предстои дълъг път, но допълни, че „ако импулсивната некомпетентност продължи“, в крайна сметка републиканците също ще поискат Тръмп да бъде отстранен.

Никога в американската история Конгресът не е свалял от власт президента с импийчмънт. Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г. са признати за невинни, а през 1974 г. Ричард Никсън предпочита да подаде оставка, за да избегне импийчмънт заради скандала „Уотъргейт“.

Американските спецслужби още от пролетта на 2015 г. са започнали да прихващат разговори на длъжностни лица от Русия, обсъждащи обкръжението на милиардера Доналд Тръмп, предава БГНЕС. Това е станало няколко месеца преди той да обяви решението си да се кандидатира за президент на САЩ от Републиканската партия.

Сега тези събрани данни ще бъдат проучени отново в светлината на срещата на сина на Доналд Тръмп с руски адвокати през лятото на миналата година, съобщи вестник „Уолстрийт джърнъл“. Изданието пише, позовавайки се на бивши и настоящи отговорни лица в САЩ, че преди две години спецслужбите не са отдали особено значение на съдържанието на тези разговори на руснаци за близките помощници на Тръмп.

По това време милиардерът е имал бизнес на много места по света, сключвал е с богати руснаци сделки с недвижимо имущество, а през 2013 г. е организирал конкурса „Мис Вселена“ в Москва, обясняват източниците на изданието. В този момент обаче допълнително проучване на резултатите от подслушването може да позволи да се установи връзка между Москва и президентските амбиции на Тръмп, смятат източници от „Уолстрийт джърнъл“.

Според негови сведения през есента на 2016 г. спецслужбите са започнали да имат подозрения за опити за повлияване на хода на предизборната кампания в САЩ отвън. Основание за това е станало предупреждение от техни европейски колеги, които са сметнали, че Москва е отделила за това достатъчно много средства, твърди изданието.

Негови източници обаче са констатирали, че американската страна не разполага до момента с информация, че тези средства са били използвани по някакъв начин за предизборната кампания на който е да е били от кандидатите за президент на САЩ.

Преди дни се разрази поредният скандал с руско-американските връзки в администрацията на Тръмп, след като „Ню Йорк таймс“ публикува информация, че синът на президента Доналд Тръмп-младши се е срещал миналата година с юристката Наталия Веселницкая в „Тръмп тауър“ в Ню Йорк.

Поводът е бил обещан от нейна страна компромат за Хилъри Клинтън относно извършването на незаконни дарения за кампанията на Националния комитет на Демократическата партия. Той е трябвало да бъде предоставен преди решаващия президентски вот през ноември, като на срещата са присъствали още и зетят на президента Джаред Кушнер, и тогавашният шеф на кампанията Пол Манафорт.

По-късно Тръмп-младши сам призна, че информацията за срещата и целите, стоящи зад нея са истина, но настоя и че адвокатката не е предоставила “никаква съдържателна информация” за конкурентката на баща му в президентската надпревара.

Снимка: БГНЕС

 

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *