Според Йордан Цонев бюджетът е спечели от фалита на КТБ

Според Йордан Цонев бюджетът е спечели от фалита на КТБ

Държавният бюджет не само не е загубил от фалита на КТБ, а е спечелил. Това заяви, депутатът и зам.-председател на групата на ДПС Йордан Цонев пред Би Ти Ви. „В публичното пространство се шири неистината, че бюджетът е платил 3,5 млрд. лв. за фалита на КТБ. Това е абсолютна неистина”, коментира Цонев. По думите му бюджетът е дал 1.65 млрд. лева заем на Фонда за гарантиране на влоговете, но с фиксирана лихва от 2.95%.

„Фондът е върнал вече 1.1 млрд. Знаете ли колко е лихвата, която е спечелил бюджетът от това – 105 млн. лв.. Не само, че не е ощетен бюджетът, не само, че не са ощетени данъкоплатците, но бюджетът е на печалба“, заяви Цонев. Според него виновен за фалита на банката е собственикът ѝ Цветан Василев. На въпрос не е ли той един от хората, за които се разбра, че са ходили при Василев в офиса му, той заяви, че ходел и при други банкери.

„Много срещи съм имал и с него, и по въпросите на банковото законодателство“, посочи депутатът, който бе председател на бюджетната комисия в 42-рото Народно събрание. По думите му той предпочитал да се среща с банкери в техните офиси, за да не ги затруднява с ограничения режим за достъп до Народното събрание, но тези срещи винаги са били служебни.

Снимка: Би Ти Ви

Категории Общество, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *