Борисов, Вучич и Ципрас ще се срещнат в Солун

Борисов, Вучич и Ципрас ще се срещнат в Солун

Лидерите на България, Гърция и Сърбия ще говорят за Западните Балкани, бежанците, енергетиката

 

 

Присъствието на гръцкия премиер Алексис Ципрас и сръбският президент Александър Вучич не само предоставя възможност за двустранно сътрудничество на по-високо ниво, но е и покана за България да участва в това сътрудничество, предава Independent Balkan News Agency, цитирана от Фокус. На 13 юли българският премиер Бойко Борисов ще бъде в Солун, придружен от външния министър Екатерина Захариева.

Гръцкият премиер и Бойко Борисов заедно с външните министри Никос Кодзиас и Екатерина Захариева ще обсъдят двустранните регионални и международни въпроси.

Според IBNA разговорите ще се фокусират върху Западните Балкани и европейската им перспектива, както и въпроси като сигурността и миграцията, тъй като и двете страни имат обща граница с Турция.

Като страни от Европейския съюз България и Гърция имат общо бъдеще и общи интереси в ЕС и на Балканите, поради което кооперацията между тях се смята за важна и наложителна.

Интерконекторът България – Гърция, като разклонение на Транс-адриатическата газова линия и „Турски поток“, ако бъде пуснат, ще направи важно енергийното сътрудничество. Двете страни ще станат много важни за енергийната сигурност на Европа. Най-накрая железопътната връзка Бургас-Александруполис ще развие капацитета на двата града, които са и големи пристанища.

След края на двустранната среща между България и Гърция ще започне тристранна среща между гръцкия премиер Алексис Ципрас, сръбския президент Александър Вучич и българския премиер Бойко Борисов.

В края на деня Алексис Ципрас ще се срещне и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Снимка: Сергей Антонов

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Борисов, Вучич и Ципрас ще се срещнат в Солун”

  1. ще се срещнат на узо с лед 🙂 е, може и на прясна риба. Ако нещо зависеше от тях, срещата щеше да бъде когато започна нашествието……другото е харчене на парите на данъкоплатците за кеф

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *