Цацаров: Обвинителният акт за КТБ ще бъде внесен до 20 юли

Цацаров: Обвинителният акт за КТБ ще бъде внесен до 20 юли

Преди лятната ваканция ще бъдат повдигнати обвинения на Веселин Марешки и на още двама депутати

 

 

Максимум до 20 юли обвинителният акт за КТБ ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд, каза в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров, предаде БГНЕС.

„Всъщност за българския наказателен процес този акт ще бъде своеобразен рекорд. Актът се състои от 15 000 страници. Той ще бъде внесе до 20 юли”, посочи главният прокурор.

В края на февруари екипът от прокурори и следователи на Специализираната прокуратура по досъдебното производство “КТБ“ приключи действията по разследването. Тогава бе съобщено, че по делото са привлечени като обвиняеми 18 лица, като окончателни и прецизни обвинения, описани в над 5000 страници, са предявени на всяко от обвинените лица.

Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал заедно с веществените доказателства и приложенията надхвърля 1000 тома. На 21 февруари 2017 г. започна предявяването на материалите по делото на обвиняемите и техните защитници.

Като обвиняеми по делото са привлечени Цветан Василев, Снежанка Велева – Стефанова, Маргарита Голева, Александър Панталеев, Красимир Хаджидинев, Георги Христов, Мария Димова, Борислава Тренева-Кючукова, Маргарита Петрова, Елка Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Илиан Зафиров, Георги Зяпков, Цветан Гунев, Румен Симеонов, Славияна Данаилова-Велева.

Месец по-късно и ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев, който е и наблюдаващ прокурор по делото КТБ, каза, че имат амбицията делото да влезе в съда преди началото на лятната съдебна ваканция. Главният прокурор посочи, че тази седмица на всички народни представители, които са със снет имунитет, ще им бъдат повдигнати обвинения.

„Ще бъдат повдигнати обвиненията на Веселин Марешки, на двамата негови колеги, ще бъде повдигнато и обвинение и на народния представител Манол Генов”, посочи той.

Цацаров се съгласи, че очевидно се нуждаем от законодателна промяна, която да разшири обхвата на престъпленията, които са в компетентността на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, особено по отношение на джебчийските кражби.

За телефонните измами престои среща с вътрешния министър и с правосъдния. Цацаров посочи, че не е удовлетворен от факта, че преобладаващият процент присъди са условни.

„Просто трябва да се мисли за далеч по-тежка наказателна репресия“, посочи той. „Да се говори за етнически конфликт – не мисля. Това е конфликт между беззаконието и хората, които живеят съобразно закона. Това не е етнически конфликт”, каза главният прокурор в отговор на въпрос за етническото напрежение в контекста на Асеновград.

Неговото лично виждане по въпроса е, че това напрежение е резултат от дълго насаждано, дълго толерирано и от дълго време дори подклаждано съзнание за безнаказаност. Той поиска да си зададем и въпрос: „Това население става важно, необходимо винаги когато се задават избори”.

Цацаров каза, че нещата трябва да минат в равна мяра за всеки. Той подчерта, че това население е толерирано просто защото то е нужно като електорат и това трябва да престане.

Снимка: БГНЕС

 

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *