Катар ще използва всички резерви за да компенсира изолацията си

Катар ще използва всички резерви за да компенсира изолацията си

Катар ще използва всички свои налични резерви, включително активите на суверенния си фонд, за страната да устои на изолацията, наложена от могъщите й арабски съседи. Това заяви днес ръководителят на катарската централна банка шейх Абдуллах бин Сауд ал Тани в интервю за телевизия Си Ен Би Си, цитирано от “Ройтерс”. Малката арабска страна разполага с резерви на стойност над 340 млрд. долара.

„Имаме достатъчно пари кеш да устоим… на всякакъв вид шокове“, посочва централният банкер. Централната банка има резерви от 40 милиарда долара, но разполага с необявено количество злато. Суверенният фонд пък разполага с 300 млрд. долара резерви, уточни той.

Националната валута – риал – отчете силен спад след като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекъснаха дипломатическите си и транспортни връзки с емирството в началото на 5 юни, обвинявайки го в подкрепа на тероризма.

Ал Тани обясни, че Катар разполага с работещи системи и качествено законодателство срещу тероризма. Съседи на Катар обвиниха страната именно в това – подкрепа и финансиране на тероризъм. “Имаме закони, приети срещу всички видове терористи. Работим с Международния валутен фонд и други институции, за да установим закони, одити и проведем проверки.“

Напоследък централната банка отбелязва известно изтичане на капитали от страната, но сумите са незначителни, посочва банкерът. „ Нямаме повод за безпокойство в момента. Мога да заявя, че сме здрави, силни и устойчиви пред всякакви сътресения“, допълва той.

По-рано бе съобщено, че структурата, изпълняваща функцията на централна банка на Саудитска Арабия, е наредила да бъдат прекратени всички операции на саудитски банки с финансови организации от Катар в катарски риали. Финансовите институции на ОАЕ и Бахрейн също замразиха транзакциите си в катарски риали, припомня „Дневник“.

Категории Общество, Пари, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *