Борисов: Интересът ни е да помогнем на Македония да влезе в НАТО

Борисов: Интересът ни е да помогнем на Македония да влезе в НАТО

Премиерът постави едно изискване за военните самолети – те да бъдат нови

 

 

Мисля, че интересът на България е да помогнем на Македония да влезе в НАТО. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов на първата паралелна публична дискусия с България и САЩ на Атлантическия клуб за новите мащаби на евро-атлантическата солидарност в контекста на Брекзит и отговора на Европа, предаде БГНЕС.

Темата е „Трансатлантическата връзка през българското председателство на Съвета на ЕС“ и се провежда в Централния военен клуб в столицата. В нея участват много дипломати, експерти, анализатори , представители на институциите и НПО сектора, както и ръководителят на представителството в България на фондация „Конрад Аденауер“ Торстен Гайслер.

В по-късен час участие пред аудиторията ще вземе и посланикът на САЩ  Ерик Рубин. България има двама стратегически партньори – ЕС и НАТО (в лицето на САЩ), това е посоката, която неотклонно следваме, посочи премиерът.

Темата за еврозоната зависи изцяло от ЕЦБ, каза той. Но защо е важна чакалнята на еврозоната – така ще изпълним този си ангажимент от договора ни за присъединяване към ЕС, това гарантира инвестициите и намалява лихвите по кредита, поясни Борисов.

Всичко това е нужно, за да не се получава у нас нещо подобно на гръцката криза. Затова ние като политическа воля и с отделни европейски правителства продължаваме да работим по темата – имаме стабилна банкова система, тихо, но упорито да вървим в тази посока, увери премиерът. В САЩ минаха изборите, има ново ръководство, но не мога да се съглася с излизането от споразумението за климатичните промени, защото съм участник в неговото приемане, а и ние сме свидетели на тези промени, подчерта Борисов.

Спазването на Минските споразумения е изключително важен процес и докато този проблем стои, той ще генерира в себе си санкции, които разделят дори ЕС, мненията са вече много противоположни – от тяхното увеличаване до отпадането им, каза той.

Откакто се предвидиха мерки за увеличаването на разходите за отбрана, може да се помисли за варианта ЕС да стане колективен член на НАТО, посочи Борисов. Ние имаме различни заплахи, но ЕК разполага със средства, информацията за въоръженията е ясна, а сега се задъхваме да решаваме проблемите си, още повече при нуждата от увеличаването на разходите за отбрана, каза той.

ЕС така е устроен, че той работи бавно, всички искат да идват в Европа, а въоръжаването е безбожно скъпа техника, която, дай Боже, да не се ползва. Но търсим вариант, в който хем да се чувстваме сигурно, хем всеки от нас да не харчи за всичко много пари, обясни по-късно той в отговор на въпрос на медия.

А в изявлението си продължи: за военните самолети, които България трябва да купи – „единственото ми изискване е те да бъдат нови, така и така ще се вадят купища пари за тях, поне да са нови”, подчерта премиерът. И се надявам за държавите, с които преговаряме – това да стои пред тяхното внимание, допълни той.

Борисов препоръча и да се поръчат нови влакове и локомотиви, за да стане по-комфортен и сигурен превозът чрез БДЖ. Много са ни предизвикателствата… За нашата роля в региона – нито се надценяваме, нито искам да има усещането, че се изживяваме като основен фактор на Балканите, но имаме съседи, с които сме длъжни да общуваме.

За Турция какво ли не сме чули, но нашите съседи държат на своя територия мигрантската вълна и това е достатъчно основание да бъдем с тях в ежедневен и ежеминутен диалог, каза Борисов.

ЕС е най-хуманният съюз, но начинът, по който пристигат мигрантите в Европа, застрашава нашата сигурност. Борисов смята, че влизането в Европа трябва да е през официалните ГКПП-та. Много страни казаха – не приемаме мигранти, други държави се дразнят пък, защото цялата тежест пада на Германия, Австрия, Швеция. Продължавам да вярвам, че споразумението с Турция работи добре. Преди години съм казвал да направим зони за сигурност извън ЕС – в Либия, Турция, Йордания, ние от ЕС да подпомогнем това със средства, за да може тези хора да се върнат по родните места.

Това вече се възприе и ще даде добър резултат, констатира премиерът. За Македония – разбира се, че договорът за добросъседство, който очакваме да подпишем през август, е много важен, смята Борисов. Трябва като на най-близък съсед и народ да оставим историците да си спорят, но по-голямата тема е Македония в НАТО и ЕС, смята премиерът.

По-добре ли е за България една раздирана от размирици страна на нашата граница? Договорът за добросъседство трябва да тръгне и ако него не можем да подпишем, за какво друго да говорим, запита премиерът. Той отчете влиянието тук на Сърбия, на Гърция, на САЩ, на Русия и т.н., но „мисля, че интересът на България е да помогнем Македония да влезе в Северноатлантическия пакт”, подчерта Борисов.

Отношенията ни с Русия са строго прагматични, имаме интерес от диверсифициране и нашата газопреносна система изцяло е приведена в реверсивен режим, отчете той. Грешно е да допуснем България да стане само клиент, защото досегашната мрежа с „Турски поток” ще приключи и нашите тръби ще останат празни.

Разбира се, именно газовият хъб и интерконекторите ни осигуряват независимост и ако имаме интерес от един или друг – ще купуваме газ, коментира премиерът. За радост, от разговорите ми с европейски политици всички са убедени, че Балканите трябва да бъдат стабилизирани, защото те са най-тежкият и нестабилен регион от цяла Европа, отбеляза Борисов. И съм убеден, че по време на Председателството ни можем да направим нещо по този въпрос – присъединяването, а кохезионната политика не трябва да спира, категоричен бе премиерът.

Снимка: БГНЕС

 

 

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *