Тръмп: Русия може да се е намесила в изборите в САЩ

Тръмп: Русия може да се е намесила в изборите в САЩ

Американският президент призова всички държави да се противопоставят на агресията на Северна Корея

 

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Русия би могло да се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г. Изказването той направи след срещата си с полския президент Анджей Дуда във Варшава. По думите му подобни действия биха могли да бъдат извършени не само от Русия, но и от друга държава. Точен отговор на този въпрос обаче той не може да даде, независимо от докладите на американското разузнаване.

„Това би могло да бъде Русия, но също така може да бъдат и други държави и други хора“, каза американският държавен глава. „Никой не знае това със сигурност“, допълни той.

Тръмп също така отправи рядка критика по отношение на Русия, описвайки действията на Москва като „дестабилизиращи“.

Само ден преди двустранната си среща с руския президент Владимир Путин Тръмп заяви, че САЩ работят усилено със своите съюзници, за да се противопоставят на „руските действия и дестабилизиращо поведение“.

В изказването си той засегна и темата за ядрените и ракетни опити на Северна Корея, призовавайки международната общност да гарантира, че ще има последствия за поведението на Пхенян. Президентът също така посочи, че самият той обмисля строги последствия.

„Призовавам всички нации да се противопоставят на тази световна заплаха и открито да демонстрират на Северна Корея, че има последствия за нейното много, много лошо поведение“, каза той. „Имам някои много, много строги неща, които обмисляме“, каза той, допълвайки, че „това не означава, че ще ги извършим“.

САЩ никога няма да използват енергийния сектор като средство за оказване на натиск. Това заяви американският президент Доналд Тръмп по време на откриването на срещата лидерите от инициативата „Три морета“, включваща страните между Балтийско, Черно и Адриатическо море.

„САЩ никога няма да използват енергетиката, за да принуждават вашите страни и ние не можем да позволим други да го правят. Не искаме да съществува монопол“ в тази област, посочи той.

Тръмп също така заяви, че би искал Вашингтон да развие контактите си със страните от инициативата. „Искаме да укрепим връзките с вашия регион“, каза държавният глава и изрази увереност, че той би могъл да играе роля за възстановяването на Европа.

„САЩ подкрепят вашите усилия и са готови да бъдат ваши партньори. Искаме да ви помогнем, ако говорим за енергийни и други нужди“, посочи Тръмп и гарантира, че Вашингтон ще бъде надежден партньор.

В публикувани по-рано днес от Белия дом части от речта на президента, която той ще произнесе на форума, се казва също, че ще отправи предупреждение към Запада, че е в опасност, ако не покаже повече решимост. „Защитата на Запада зависи не само от средствата, но и от волята на хората да вземат надмощие“, се казва в текста, разпространен от американската администрация.

„Фундаменталният въпрос на нашето време е дали Западът има волята да оцелее“, цитират още речта на Тръмп.

Той също така ще посочи Полша като пример за държава, която е показала непоколебимост. „Историята на Полша е историята на хора, които никога не са загубили надежда, които никога не са били пречупени и които никога не са забравили кои са“, се казва в текста.

Тръмп също така се очаква да призове Запада да защити своите традиции. „Трябва да работим заедно, за да се противопоставим на силите, независимо дали идват отвътре или отвън, от юг или от изток и които заплашват с времето да омаловажат нашите ценности и да заличат връзката на култура, вяра и традиция, която ни правят това, което сме“, се очаква да каже президентът.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

 

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *