Мнозинството на Цацаров отново провали заседанието на ВСС

Мнозинството на Цацаров отново провали заседанието на ВСС

Провалянето на кворума стана, след като Соня Найденова и Калин Калпакчиев поискаха обсъждане на промените в ЗСВ, внесени от ГЕРБ и Патриотите

 

Напускане на членове на Висшия съдебен съвет доведе до падане на кворума и прекратяване на днешното заседание на пленума му. Мнозинството на главния прокурор Цацаров си тръгнаха от залата по време на обсъждане на ключови за системата теми.

Това стана, след като Соня Найденова и Калин Калпакчиев поискаха съветът извънредно да обсъди проекта на депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти за промени в Закона за съдебната власт, които дават поредни бонуси на настоящия състав на ВСС и ограничават финансирането на съсловните организации в системата.

С напускането си мнозинството в съвета за пореден път предотврати и обсъждането на анализа на европрокурорите от миналата година и техните препоръки за въвеждане на отчетност на главния прокурор и възможност за разследване от независим обвинител при съмнения за престъпление. Точката фигурираше в редовния дневен ред на днешното заседание, но до нея не се стигна.

Преди предсрочното прекратяване на заседанието днес обаче стана известно, че половин година след излизането на анализа на прокуратурата в отговор Министерството на правосъдието формира работни групи за промени в Закона за съдебната власт, Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и по темата за вещите лица.

Промените са по-скоро козметични като въпросът със статута на главния прокурор не е засегнат, информира сайтът defakto.bg

Лозан Панов се обяви срещу законодателни промени, „защото на някой така му харесвало“. Отговор от другите членове на съвета обаче нямаше и не се стигна до дискусия по изразеното от него съображение. Кадровиците гласуваха само кои от тях в кои работни групи да влязат.

Миналия четвъртък също с излизането на членовете от мнозинството заседанието бе прекратено и не беше обсъден сигналът срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Напускането на членове на съвета, за да падне кворумът и да се прекрати заседанието или да се избегне неудобна тема за обсъждане, се е случвало многократно и преди.

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *