Брюксел прие резолюция за прекратяване на преговорите с Турция

Брюксел прие резолюция за прекратяване на преговорите с Турция

Ако смъртното наказание влезе в сила, преговорите за членство се прекратяват

 

 

Европейският парламент прие резолюция, призоваваща страните от ЕС да преустановят преговорите за членство с Турция, ако властите в страната не внесат поправки в конституционните реформи, одобрени на референдума на 16 април, предава ТАСС, цитиран от БГНЕС.

В подкрепа на резолюцията са гласували 477 депутати, а против нея са били 64. Въздържалите са били 97 души. В резолюцията се посочва, че Европейският парламент препоръчва на Европейската комисия и страните членки да прекратят преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, ако „конституционната реформа бъде приложена без изменения“, гарантиращи принципа за разделение на властите.

Както по-рано заяви докладчикът на ЕП за Турция Кати Пири, ако Анкара възстанови смъртното наказание, то с това ще прекрачи границата. „Ако този конституционен пакет влезе в сила без изменение, то ние не виждаме друг начин, освен да прекратим разговорите за присъединяване на Турция към ЕС“, заяви тя.

Освен това Пири посочи, че това не означава, че трябва да бъде прекратено сътрудничеството с Турция под различни форми.

„Турция, въпреки политиката на нейното правителството, е много важен партньор в много области, по тази причина Европейският парламент не говори, че е нужно да се прекратява сътрудничеството с Турция.

Европа си сътрудничи с много държави, които не участват в преговорите за присъединяване. Ние се опитваме да сключим споразумение, например по въпросите на миграцията с много страни, които дори не се намират на европейския континент“, каза докладчикът.

От своя страна турският министър по въпросите на ЕС Йомер Челик заяви, че страната не приема решението на ЕП и смята, че то е „изключително политическо“. /ТАСС

 

Снимка: БГНЕС

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *