Господарката от Као възкръсна след 1700 години

Господарката от Као възкръсна след 1700 години

Тя умира преди повече от 1700 години, още преди да навърши своята 30-та годишнина. Смята се, че е била владетелка в пустинна долина на античноПеру. Покритото й със сложни татуировки тяло, е погребано заедно с оръжия и златни артефакти.

Известна е като Господарката от Као, а тази седмица лицето ѝ бе демонстрирано в Лима след проведена реконструкция, пише Reuters.

Реконструкцията е резултат на сътрудничество между археолози и специалисти по 3D принтиране. За основа са използвани структурата на черепа ѝ и етнографски проучвания. Целият проект е отнел 10 месеца, а възстановката ще може да бъде видяна до 16 юли в културното министерство, след което ще бъде пренесена в музей на Ел Брухо.

Според министъра на културата на Перу Салвадор дел Солар целта е да покажат на света една от най-важните археологически находки в страната и да напомнят на перуанците за богатото им културно наследство.

 

Мумифицираните останки са открити през 2005 г. и променят значителна част от познанията за древното общество на народа моче, живял в долината Чикама около 100-700 година. Преди се смяташе, че това е била патриархална общност, но жената владетел опровергава тази теза. В последвалите години бяха открити още няколко женски мумии с предмети, разкриващи високия им обществен статут.

Археолозите смятат, че Господарката от Као е починала от усложнения при раждане, но че иначе е водела здравословен начин на живот. По краката и ръцете ѝ има татуировки на змии, паяци и фантастични мотиви. Наблизо е открит удушен младеж, вероятно в резултат на жертвоприношение, за да има кой да я води към отвъдното.

Господарката от Као е илюстрация и за сложните общества, съществували в днешно Перу далеч преди вековете, когато империята на инките доминира в тази част на Андите. Моче са изградили напоителни канали и са известни по света по-скоро с керамиката и златните предмети, откраднати от иманяри от погребенията.

Категории ЦивилизацияЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *