Господарката от Као възкръсна след 1700 години

Господарката от Као възкръсна след 1700 години

Сподели Публикувано на Категории ЦИВИЛИЗАЦИЯ

Тя умира преди повече от 1700 години, още преди да навърши своята 30-та годишнина. Смята се, че е била владетелка в пустинна долина на античноПеру. Покритото й със сложни татуировки тяло, е погребано заедно с оръжия и златни артефакти.

Известна е като Господарката от Као, а тази седмица лицето ѝ бе демонстрирано в Лима след проведена реконструкция, пише Reuters.

Реконструкцията е резултат на сътрудничество между археолози и специалисти по 3D принтиране. За основа са използвани структурата на черепа ѝ и етнографски проучвания. Целият проект е отнел 10 месеца, а възстановката ще може да бъде видяна до 16 юли в културното министерство, след което ще бъде пренесена в музей на Ел Брухо.

Според министъра на културата на Перу Салвадор дел Солар целта е да покажат на света една от най-важните археологически находки в страната и да напомнят на перуанците за богатото им културно наследство.

 

Мумифицираните останки са открити през 2005 г. и променят значителна част от познанията за древното общество на народа моче, живял в долината Чикама около 100-700 година. Преди се смяташе, че това е била патриархална общност, но жената владетел опровергава тази теза. В последвалите години бяха открити още няколко женски мумии с предмети, разкриващи високия им обществен статут.

Археолозите смятат, че Господарката от Као е починала от усложнения при раждане, но че иначе е водела здравословен начин на живот. По краката и ръцете ѝ има татуировки на змии, паяци и фантастични мотиви. Наблизо е открит удушен младеж, вероятно в резултат на жертвоприношение, за да има кой да я води към отвъдното.

Господарката от Као е илюстрация и за сложните общества, съществували в днешно Перу далеч преди вековете, когато империята на инките доминира в тази част на Андите. Моче са изградили напоителни канали и са известни по света по-скоро с керамиката и златните предмети, откраднати от иманяри от погребенията.

Категории ЦИВИЛИЗАЦИЯЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *