Двама членове на ВСС предлагат промени в модела на прокуратурата

Двама членове на ВСС предлагат промени в модела на прокуратурата

Мерките са в съответствие с препоръките на европейските прокурори

 

 

Членовете на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев и Соня Найденова са внесли предложение за обсъждане на доклада на европейските прокурори и какви мерки да се предприемат за изпълнение на препоръките.

Припомняме, че заседанието на пленума на ВСС в четвъртък бе провалено по инициатива на главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ВАС Георги Колев, когато трябваше да се гласува точката от дневния ред за „политическите“ изяви на председателя на ВКС Лозан Панов по сигнал на „Блиц“. Като мотив за напускането Цацаров и Колев изтъкнаха, че не могат да работят нормално заради протестиращите пред съда, въпреки че те вече си бяха отишли.

Предложението на Калпакчиев и Найденова всъщност беше внесено още на 19 януари 2017 г., но беше отложено до приключване на дейността на работната група към Министерството на правосъдието. Тогава предложението е било да се обсъди публичната част на независимия анализ за модела на прокуратурата в България, съответстващо на препоръките на европейските прокурори.

В заседанието на 19 януари разглеждането на предложението беше отложено до приключване на дейността на специално създадена работна група към Министъра на правосъдието.

„Измина повече от половин година от публичното оповестяване на анализа и препоръките. Считаме, че публичната професионална дискусия на анализа на службата за подкрепа на структурните реформи на ЕК е повече от наложителна, поради което сезираме пленума на ВСС за обсъждане на важния въпрос за необходимите структурни и функционални промени в дейността на прокуратурата“, се казва в предложението до ВСС.

Част от тези препоръки визират различни аспекти, отнасящи се за структурирането и дейността на прокуратурата – нейната независимост и отчетност: промяна в структурата на прокуратурата; създаване на нови процедури и механизми за отчетност, прозрачност и надзор над дейността на главния прокурор и на прокуратурата, включително относно наказателното преследване на ръководителя на държавното обвинение; структуриран парламентарен надзор върху прокуратурата, включително и чрез формиране на специална парламентарна комисия за наблюдение дейността на държавното обвинение; подобряване на ефективността в дейността на прокуратурата чрез усъвършенстване на начина на ръководство на разследването и ясното определяне на отговорността на наблюдаващия прокурор, в това число и чрез поемане на отговорност за конкретни разследвания от административните ръководители в прокуратурата, както и от главния прокурор и др.

 

 

 

 

 

Категории ОбществоЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *