Светът се прости с Хелмут Кол

Светът се прости с Хелмут Кол

20 европейски лидери, както и бившият президент на САЩ Бил Клинтън, присъстваха на церемония в Страсбург за последна почит към бившия германски канцлер Хелмут Кол.

Той беше канцлер в продължение на 16 години. Наричат го „обединителят на Германия“ и го смятат за политик с голям принос за разширяването на Европейския съюз към Централна и Източна Европа

Кол имаше сложни отношения с партията си, а протежето му Меркел помогна за отстраняването му от поста на почетен председател след скандал за партийна черна каса, припомнят германски медии.

„Хелмут Кол бе истински европеец и приятел. Европа му дължи много“, заяви по време на погребението председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. „Наследството на Кол в Европа е огромно“, добави той.

На целемонията България беше представена от премиера Бойко Борисов.

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *