Порожанов ще следи цените на вносните храни, може и да ги регулира

Порожанов ще следи цените на вносните храни, може и да ги регулира

Министерството на земеделието ще започне мониторинг цените на вносните храни в търговските вериги.

„Не може една цена да е в пъти по-голяма. Всичко над 20% е притеснително, каза в интервю по БНТ земеделският министър Румен Порожанов и допълни, че цените ще се сравняват два пъти месечно.

Това става на фона на резултатите от проверката на ведомството за състава и качеството на хранителни продукти от една и съща марка, продавани в България и в Западна Европа. Те показа показа разминаване не само в съставките, но и в цените им, при това в полза на по-развитите и платежоспособни пазари.

В рамките на проверката български експерти са купили през май безалкохолни напитки, шоколадови изделия, сирена, колбаси и детски храни в супермаркети в Германия и Австрия и сравниха състава и цените на продуктите, продавани в България. Оказа се, че при 16 от над 30 артикула цените в България са значително по-високи.

В отговор на въпрос за значително по-слабата покупателна способност в България Порожанов уточни, че не може да се очаква цените в страната да са по-ниски, отколкото в останалите европейски държави, но подчерта и че разлика от 90% също не е редно да има.

Министърът определи като нелоялна търговска практика подхода на европейските производители да продават стоки с различни съставки на различните пазари.

Категории Общество, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Порожанов ще следи цените на вносните храни, може и да ги регулира”

  1. Дрън, дрън та пляс. При пазарната икономика пазарът регулира цените. Явно има ГЛУПАЦИ /може би паралии/, които купуват с български те си заплати нещо с цена два пъти по-голяма от тази в Германия. Просто това не може да се случи!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *