Капанът на главния прокурор, в който сам падна

Капанът на главния прокурор, в който сам падна

 

 

Днес мнозинството във Висшия съдебен съвет, структурирано около главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ВАС Георги Колев, демонстрира нагледно що е това двоен стандарт. Начинът, по който го направи, подсказваше, че семплият сценарий е написан предварително под натиска на форсмажорни обстоятелства. Двамата го изиграха по най-дърводелския начин, но очевидно не се е търсело художествено внушение.

По хитроумния замисъл във вид на точка от дневния ред на ВСС е трябвало да щракне капана срещу Лозан Панов. За целта в него бе заложена примамка, но не заместител на сирене, а имитиращ продукт на журналистика от сайта „Блиц“, идейно близък до Делян Пеевски. Според патетичното писание Лозан Панов е нарушил Закона за съдебната власт, като е взел участие в политическо мероприятие в подкрепа на отец Паоло Кортезе. При това не с кого да е, а заедно с бившия министър Христо Иванов, чието име Цацаров дори избягва да споменава.

Но вместо в капана да падне Лозан Панов, там съвсем импровизирано се хвана самият Цацаров. Защото пиарите и съгледвачите на прокуратурата трябва да ги съобразяват някои работи. Ако защита на граждански права е „политическо събитие“, то как да квалифицираме среща на главен прокурор с политик от висшето ръководство на БСП в личния му офис в ЦУМ? Можеше да мине и за невинна среща между близки приятели на кафе, ако Сашо Дончев не бе разказал за нея, очевидно притеснен от натиска на Цацаров.

А какво каза Цацаров, когато ЦУМгейт взе да набира скорост? Поиска да се разпише законово кой с кого от висшите магистрати може да се среща. Докато не стане това, ще се вижда с когото си поиска. Няма как, същото би трябвало да се отнася и за Лозан Панов.

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на свои равнопоставени колеги в същия този ВСС, а поиска да се разгледа „сигнал“ от главния редактор на „Блиц“ Ивайло Крачунов. Усеща се едно разминаване по този казус.

Демонстративното напускане на заседанието на ВСС от Цацаров и Колев заради „нетърпимата обстановка“ пък е още по-плитко скроена акция, защото протестиращите по това време вече са се били разотишли.

Както се казва, „обстановката“ с нищо не е по непоносима от тази с одраните агнешки главички пред ВСС от маскирани, но иначе идентифицирани помагачи, освен като мафиотски прийом? А разлепените плакати в центъра на София против Лозан Панов също от едни анонимни лица, но иначе широко известни. Или некрологът на живия Камен Ситнилски през 2013г. (той почина след три години)?

Ситнилски беше дългогодишен прокурор и бе уличен в лобизъм след контролирано изтичане на записи от разговори с негово участие в публичното пространство. Имаше съмнения, че течът лично е режисиран от прокуратурата, но това не се доказа.

Известен обаче е фактъта, че в качеството си на член на ВСС Ситнилски се е противопоставил на избирането на Цацаров за главен прокурор. След избухването на скандала пред сградата на ВСС имаше масови протести против Ситнилски, а за техен организатор бе посочен тогавашният директор и водещ на ТВ7 Николай Бареков.

Нямаше начин тези асоциации за двоен стандарт от страна на кръга около Цацаров да не бяха отбелязани на днешното заседание на ВСС, когато е трябвало да се разгледа поведението на Лозан Панов. Макар и малцинство, във ВСС днес бяха няколко души, които не последваха главния прокурор и шефа на ВАС и можеше да се предполага, че няма да им спестят някои очевадни аналогии.

Както и да го определят, каквито и обяснения да дават, Цацаров и Колев просто избягаха най-позорно, защото усетиха колко нелепо ще се получи със „сигнала“ на Крачунов.

А и покрай болтовете се вдигна прекален шум, който сигурно е отекнал и в Брюксел. А знае се, премиерът Бойко Борисов не ги обича тия неща. Предстои Председателството на България в ЕС, ще дойдат хиляди високопоставени чужденци, ще се получи някак неудобно. Вчера излагации с шефа на НДК, а сега и с ВСС.

Бойко е за мирно съвместно съществуване на трите власти, всичко да е стабилно и позитивно. Той с неговите хора се оправя и сигурно би искал да види същото и в другите институции. Например в прокуратурата. И Цацаров би искал, и Цветанов също, и сума министри и зам.-министри. И някакви си магистрати им пречат и ядосват главния прокурор, а това не е хич добре.

Така че, няма съмнение, опитите за стабилизиране на ситуацията ще продължават с пълна сила и средставата нямат значение. Важното е да минава.

Снимка: Сергей Антонов

 

 

 

Категории Акцент, МненияЕтикети , , ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

1 коментар към “Капанът на главния прокурор, в който сам падна”

  1. Фактите са си факти. Точно и обективно. Явно някои първо действат и след това мислят и бягат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *