Горанов прокара нов заем от 200 млн. евро

Горанов прокара нов заем от 200 млн. евро

Народното събрание одобри вземането на нов от 200 млн. евро. Депутатите приеха законопроект за ратифициране на Рамково споразумение за заем между Банката за развитие на Съвета на Европа и България. Гласуването показа 116 гласа „за“, 58 „против“ и 8 „въздържал се“. Споразумението е подписано от министъра на финансите Владислав Горанов през декември 2016 г., а сега се одобрява от парламента.

Парите са по механизъм за съфинансиране на проекти, изпълнявани със средства от ЕС по оперативните програми, които са съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове за програмен период 2014-2020 година.

Кредитът ще се усвоява на траншове. Те ще бъдат превеждани според разчетите по оперативните програми за националното съфинансиране. Парите от заема частично ще покриват българския принос във финансирането на инвестиционни проекти по програмите „Региони в растеж 2014-2020“, „Развитие на човешките ресурси 2014- 2020“ и „Наука и образование за интелигентен растеж 2012-2020“.

БСП видя в новия заем проблем заради липсата на ясно обосновани мотиви за вземането му. Според Румен Гечев най-голяма част от парите ще отидат за разселване на мигранти, които други западноевропейски страни връщат. Това било възможно, защото по една от оперативните програми същаствувал такъв проект.

Снимка: Сергей Антонов

Категории Общество, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *