Лиляна Павлова: Не се чувствам наказана, че върнаха Боршош

Лиляна Павлова: Не се чувствам наказана, че върнаха Боршош

От прокуратурата чакат счетоводна експертиза и тогава щели да вземат решение

 

„Всички имаме своята гледна точка, днес на Министерски съвет беше взето решение, с което принципал на НДК вече е Министерството на културата. Оттук нататък тази тема за мен е затворена.“

Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът по Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по повод казуса с уволнението и назначението на Мирослав Боршош за директор на НДК, предаде „Фокус“.
На въпрос дали приема връщането на Боршош за наказание към нея от премиера Бойко Борисов, тя посочи: „Не, в никакъв случай не го приемам като наказание. Това е право на министър-председателя да променя решението за това кой да бъде принципал на едно или друго дружество“.

„По принцип това решение е правилно, защото най-логичното място на НДК е в Министерството на културата“, заяви Лиляна Павлова. На въпрос има ли информация за отклоняване на средства за евро председателството, министърът обясни:

„Прокуратурата е компетентният орган, тя трябва да каже тази информация“.

„Заповедта за отстраняването на Боршош и протокола са въз основа на одитиращ доклад за обществени поръчки, както и за забавянето на работата“, каза още Лиляна Павлова.
Междувременно от държавното обвинение съобщиха, че антикорупционното звено на Софийска градска прокуратура, което води разследване за неправилно харчене на бюджетни средства от НДК, чака счетоводна експертиза.

„След получаване на заключението на експертизата, наблюдаващите прокурори от специализираното звено „Антикорупция“ ще вземат решение относно по-нататъшния ход на досъдебното производство и евентуалното наличие на предпоставки за повдигане на обвинения“, пише в съобщението.

Делото е образувано по справка на ДАНС, припомнят от прокуратурата. „В справката се сочи, че с решение на Министерски съвет от 03.08.2016 г. на НДК са отпуснати средства в размер на 17 млн. лв., предназначени единствено за увеличение на капитала на дружеството с оглед разходите по бъдещото европейско председателство. Твърди се, че част от тези средства са разходвани от изпълнителния директор за други цели, като са извършвани плащания по договори за минали периоди“, пише в съобщението на прокуратурата. Към момента обвиняеми по делото няма.

 

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *