КЗК глоби с половин милион лева фирма на Марешки

КЗК глоби с половин милион лева фирма на Марешки

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила глоба от от 494.8 хил. лв. на компанията за търговия на едро с лекарства „Фармнет“, която се притежава от семейството на Веселин Марешки. Глобата представлява 0.1% от оборота на дистрибутора за миналата година и за нелоялна конкуренция.

По същия казус имаше разследване и на прокуратурата. То е за оказване на натиск на конкурентни аптеки в седем града да извършват доставките на лекарствата си от „Фармнет“, за да не бъдат отворени в близост до тях аптеки от веригата „Марешки“ или пък други брандове на фирмата, които да работят с конкурентни цени.

През пролетта варненската прокуратура обяви, че не е събрала данни за наказателно престъпление, и изпрати преписката в КЗК за преглед дали е налице нелоялна конкуренция. През миналата седмица обаче Върховната касационна прокуратура обяви, че намира данни за изнудване, и поиска на това основание имунитета на Веселин Марешки и двама негови подчинени, замесени в разговорите със собствениците на аптеки.

Снимка: Сергей Антонов

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *