Борисов връща Боршош, уволнен вчера от Лиляна Павлова

Борисов връща Боршош, уволнен вчера от Лиляна Павлова

До момента не е ясно какви за резултатите от финансовите одити на НДК

 

 

Премиерът Бойко Борисов връща Мирослав Боршош като шеф на НДК и отнема двореца от управлението на Лиляна Павлова, която е министър за българското председателство на Съвета на ЕС. Това съобщи на профила си във фейсбук Севделина Арнаудова, директор на пресслужбата на Министерския съвет.

Ето пълния текст на съобщението:

„Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министъра на културата Боил Банов и освободения изпълнителен директор на „Национален дворец на културата – Конгресен център София” ЕАД Мирослав Боршош.

На срещата беше обсъдена работата на ръководството на НДК и бяха изчистени противоречията относно начина на управление на държавното дружество.

Премиерът Борисов ще внесе за разглеждане на утрешното заседание на Министерския съвет проект на разпореждане за промяна на органа, който да упражнява правата на държавата в „НДК – Конгресен център София” ЕАД. Предложението е те да преминат от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 към министъра на културата, а Мирослав Боршош да бъде възстановен като изпълнителен директор и член на Борда на директорите на НДК.“

Вчера стана ясно, че освен уволнението на Боршош е започнала смяна на състава на Съвета на директорите в НДК. Това според информацията е станало след поредица от проверки от прокуратурата и поискан одит на ремонтните дейности преди България да поеме председателството на ЕС.

„Мотивите за смяната са, че е налице системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите. Също така действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на Председателството“, се казва в съобщението за уволнението.

Малко след съобщението самият Мирослав Боршош отговори чрез фейсбук на решението:

„Категорично отказвам да подписвам нови обществени поръчки, свързани с подготовката на НДК за Председателството под натиск и в условия, които не отговарят на правилата и закона. Не намирам за допустимо тези процедури – важна част от подготовката на България за Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г – да се провеждат на фона на безпрецедентна атака срещу Националния дворец на културата.

Не приемам да се поставя под съмнение доброто управление на Двореца при положение, че промяната на НДК е безспорна и видима за всички.

Хаосът, който цари през последните два месеца при управлението на целия процес по подготовка на Българското председателството на Съвета на ЕС, заплашва да го провали. Аз отказвам да участвам в това и няма да наруша принципите на прозрачност и публичност в работата на НДК, наложени през последните две години.“

Постът на Боршош бе обещан на досегашния шеф на Съвета на директорите на дружеството  Борислав Велков. Велков бе зам.-ръководител на „Арена Армеец София“ от 2011 г.. През май 2017 г.  бе назначен за председател на експертно консултативния съвет  по управлението, наблюдението и контрол на дейностите по проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК, създаден със заповед на Лиляна Павлова.

До момента не е ясно какви за резултатите от финансовите одити на НДК, както и от проверките на прокуратурата, свързани с начина на разходване на средствата, отпуснати за ремонта на Двореца заради домакинството на повечето от мероприятията покрай българското председателство на ЕС.

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *