Прокуратурата е получила за Марешки доказателства чрез СРС

Прокуратурата е получила за Марешки доказателства чрез СРС

Освен с нелоялна конкуренция аптекарите са били рекетирани и чрез поръчкови проверки от Агенцията по лекарствата

 

 

Разследването срещу Веселин Марешки за заплахи спрямо собственици на аптеки е започнало, след като прокуратурата е получила доказателства чрез специални разузнавателни средства. А СРС-ата са били позволени по друго обвинение срещу варненския бизнесмен – за рекет и побой.

Това разказа пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, след като миналата седмица Сотир Цацаров поиска имунитета за втори път на лидера на Воля и депутат Веселин Марешки. Освен на него прокурорът поиска имунитетите и на други двама депутати от Воля – Пламен Христов и Кръстина Таскова. Обвинението е, че Марешки е заплашил седем собственици на аптеки с увреждане на имуществото им.

Арнаудова посочи следната схема, прилагана от депутата:

Собствениците на аптеките са били натискани да купуват лекарства от точно определен доставчик, в противен случай в близост до обектите им са били отваряни наказателни аптеки, които са продавали с 10 процента по-евтини медикаменти. Така чрез дъмпингови цени те са били принуждавани или да се съгласят, или да продадат бизнеса си. Освен с нелоялна конкуренция аптекарите са били рекетирани и чрез поръчкови проверки от Агенцията по лекарствата.

По данни на Изпълнителната агенция по лекарствата през 2013 година са били отнети за първи път в историята на тази агенция 13 лиценза на аптеки, основните нарушения за които са били санитарни и строителни изисквания, и това е потвърдено и от съдилищата – Изпълнителната агенция по лекарствата не притежава компетенциите, за да санкционира собствениците на аптеки.

„Според доказателствата на прокуратурата Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова са действали в съизвършителство, т.е. обикновено съучастие. Според прокурорите от Окръжна прокуратура-Варна е имало известни доказателства за наличие на организирана престъпна група и затова делото първоначално е изпратено в специализираната прокуратура. Но достатъчно такива доказателства няма. Ако в рамките на разследването се съберат доказателства за група, делото отново ще бъде изпратено на специализираната прокуратура.

Наблюдаващите прокурори имат строен план за разследване, ако получат имунитетите на тримата депутатите. Считаме, че има известни доказателства за форми на съучастие и от други лица, но трябва да се съберат доказателства, за да се повдигнат обвинения, обясни още Арнаудова“ – разказа Арнаудова.

Така по нейните думи това дело скоро няма да приключи. По него трябва да се разпитат повече от 80 лица според предварителните разчети.

Снимка: Сергей Антонов

 

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *