Борисов към МВР: Лимит за бензина няма да има, но да не крадете

Борисов към МВР: Лимит за бензина няма да има, но да не крадете

Главният прокурор обвини икономическа полиция в „пълно заспиване“

 

Административните тежести в МВР са концентрирани в КАТ и в издаването на паспорти. Усещането на хората за работата на полицията е това да си извадиш някакъв документ. Министърът и главният секретар правят одит в момента и ще оправим нещата. Компромиси няма да се правят.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след проведено национално съвещание на ръководството на МВР, на което присъства и главният прокурор Сотир Цацаров, предаде БГНЕС.

„За тези години се направиха доста сгради – цялата служба на ДАНС, на БОП, на СДВР. Мисля, че трябва да се дадат още пари за капитални ремонти, за да се подобри материалната база“, каза Борисов.

Той се възмути, че има служби като КАТ, които искат пари, а „90 тона алуминиеви табели стоят и заемат помещението“.

„Продайте ги, направете си тоалетни, направете си електронна връзка“, препоръча той. МВР има 700 души електронно обслужване, а искат електронна връзка от държавата, друга дирекция 1300 души управляват собствеността. И всеки министър така го облъчвате, така затъва, че той решава, че тези хора са необходими. Искат се безумни неща – лична карта с акт за раждане“, изреди премиерът.

Той даде и пример за свидетелството за съдимост, че навсякъде е „добър ден, дайте свидетелството за съдимост“. Борисов заяви, че и при издаването на разрешителни за оръжия се изискват много документи.

„С тази административна тежест компромис няма да се прави. Искам всеки ден директорите да отиват на едно гише доброволно, във време, когато не ги очакват. В кафетата около КАТ е пълно с лобисти, с посредници“, твърди премиерът и препоръча директорите да си вършат работата.

„Битовата престъпност – назначаваме хора така, както сме поели ангажимент“, заяви Борисов и изчисли, че има средства за бензин, няма смени в ръководните структури на МВР и има условия да се справят с битовата престъпност.

Битката с контрабандата с усилията на ДАНС, на митниците, на прокуратурата, на данъчните борбата дава резултат. И тук имаме да желаем повече. В момента контрабандата на цигари е около 8 процента, трябва да стигне 5%, подчерта той.

Борисов заяви, че той е против лимит за горивото на служебните полицейски автомобили и затова такъв вече няма да има. „Но да не започнете да крадете бензин“, предупреди Борисов служителите.

„Така искам да бъдат направени наряди – по села, думата нямаме пари за бензин или за нафта, не искам да чувам! Лимитите ще ви ги платя, но да не сте посетили адрес или село, защото не ви е стигнал бензинът, не искам да го чувам“, каза още премиерът.

Вчера стана ясно, че служителите в МВР излизат на протест навръх професионалния си празник – 5 юли. Исканията им са за 20% увеличение на заплатите, пари и нови униформи, както и месечното им възнаграждение да се обвърже с увеличението на минималната работна заплата.

„По отношение на националните служби – отчитаме добро взаимодействие с ГДБОП. Има подобрен диалог със специализираната прокуратура. По отношение на Национална полиция бих казал същото, с едно изключение. „Икономическа полиция“ е в състояние на пълно заспиване и затишие“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

От предадения ни списък се оказа, че има над 50 дублирания. Трудно можем да бъдем излъгани. Работата на „Икономическа полиция“ е в пълна летаргия“, заяви главният прокурор. По думите му работата на Областните дирекции на МВР може да бъде разделена на две групи. „Едната е работещи и другата – тихи дирекции. Това състояние е такова, каквото е и в териториалните дирекции на ДАНС, и в териториалните прокуратури“, коментира Цацаров.

Той даде за пример градовете Бургас, София и Пловдив, където се работи добре. „Има региони в страната, в които се предпочита тишината, защото така е по-удобно. Съществуват спокойно“, добави главният прокурор.

Той подчерта, че на първо място основен приоритет е противодействието на корупцията.

„Това на практика е задача номер едно. Задача номер две е противодействието на контрабандата. Резултати могат да се постигнат, стига да има воля. Не деля типичните криминални престъпления на големи и малки. Убийството е новина за национален екран, но за нормалния български гражданин е престъпление“, каза още Сотир Цацаров.

Главният прокурор коментира и състоянието на академиите към МВР.

„По отношение на академията, призовавам да започне да извършва обучение на новоназначените разследващи полицаи“, заяви Цацаров. Той призова академията на МВР да въведе задължително такова обучение в продължение на 3 месеца. „Тези колеги трябва да започнат работа обучени“, посочи той.

 

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *