БНБ е осъдена да публикува докладите за ПИБ

БНБ е осъдена да публикува докладите за ПИБ

Тричленен състав на Върховния административен съд е отменил отказ на Българската народна банка да предостави достъп до два надзорни доклада от 2012 и 2015 г., в които се прави преглед на активите на Първа инвестиционна банка. Решението на ВАС е по жалба на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“. Според изданието от докладите, чиито неофициални копия бяха частично публикувани от BalkanLeaks, стават ясни критичните размери на лоши и свързани кредити в проблемната банка. Лъсват и тревожни данни за политическо прикриване на проблемите в банковата система, които са известни на БНБ в детайли.

В Решение номер 7921 от 21.06.2017 г. тричленен състав на ВАС с председател Марина Михайлова приема аргументите, че ЗДОИ е напълно приложим към исканата информация и че „от събраните по делото доказателства не се установява наличието на защитена от закон тайна по отношение на цялото съдържание на двата поискани документа“.

Посочено е също, че отказът на БНБ не е съобразен с обстоятелството, че „от създаване на исканата информация са минали повече от три години и ограничаването на достъпа до нея не кореспондира с установената в закона цел, а именно ограничаване на правото на достъп до обществена информация само по изключение“. Съдът нарежда на БНБ да се произнесе отново, като спази тълкуването на съдебното решение. БНБ обаче има възможност да обжалва пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок.

Решението на тричленката е подписано с особено мнение от съдията-докладчик Донка Чакърова. Тя смята, че „публичното оповестяване на резултатите от извършени надзорни проверки във всички случаи би довело до нарушаване на конкуренцията между различните банки, а евентуално би поставило в риск стабилността на банковата система т.е. при всички случаи не е в обществен интерес“.

ПИБ„Биволъ“ припомня какво става ясно от двата изтекли вече доклада – „всички са били напълно наясно с врътките за разкрасяване на отчетите на банката. Открит е съществен капиталов недостиг, причините за който са изложени много детайлно. Включително е изследвана и концентрацията на кредити в офшорки с неясна собственост. С една дума – източване.“

В надзорните доклади е констатирано също, че ръководството на банката игнорира Закона за кредитните институции и наредбите на БНБ. „Санкция обаче не е наложена очевидно по политически и корупционни причини, за което отговорност носи изцяло предишното и сегашното ръководство на БНБ“, твърдят от разследващия сайт.  „Отговорни са и няколко поредни правителства, които са знаели, знаят и продължават да мълчат, надявайки се на природно явление, което да изчисти тумора в банковата система.“

 

 

 

Категории Акцент, Общество, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *